Cea mai mare bancă românească și-a mărit considerabil portofoliul de credite acordate persoanelor juridice. Doar în ultimul an, acest segment a crescut cu circa 8,5%. Ponderea împrumuturilor acordate de CE Bank persoanelor juridice a ajuns să fie de 68% din întreg portofoliul, în timp ce în urmă cu opt ani, aceasta era de 21%.

37208-cec_bank.jpgÎn ultimii ani, activitatea CEC Bank s-a orientat cu precădere spre clienții juridici, instituția finanțând întreprinderile mici și mijlocii, agricultura și autoritățile administrației publice și locale. Parte a unei strategii recente, implementate în ultimii ani, instituția și-a mărit considerabil portofoliul de credite acordate persoanelor juridice: în 2014, creșterea acestui segment a fost de 8,5%, acesta ajungând să aibă o pondere de 68% din portofoliul total (față de 21%, în anul 2006). La finalul anului trecut, numărul clienților activi persoane juridice ajunsese la 138.000, în timp ce clienții activi persoane fizice erau de circa 2,6 milioane.

„Activitatea de creditare a înregistrat în anul 2014 un ritm de creștere mult mai intens decât imaginea pe care o oferă soldurile din bilanț, întrucât creditele punte, care sunt acordate și rambursate în cursul anului, precum și creditele aprobate, dar neutilizate până la 31.12.2014, nu sunt reflectate în soldul bilanțier”, subliniază reprezentanții CEC Bank.

  • Numărul proiectelor eligibile pentru accesarea fondurilor europene finanțate de către CEC Bank a ajuns la 26.568 (până la sfârșitul anului 2014), valoarea însumată a granturilor depășind 2.037 milioane euro
  • Din surse BERD, banca a finanțat 531 credite (linia pentru IMM-uri, linia pentru mediul rural, linia pentru eficientizarea energiei) cu aproape 26,7 milioane euro

În ceea ce privește creditele neperformante (21,74%), rata acestora se menține la un nivel apropiat de media sistemului bancar. În cadrul procesului de curățare a creditelor neperformante, CEC Bank a scos în afara bilanțului, prin „write-off”, credite neperformante în valoare de aproximativ 731 milioane lei, cheltuiala netă cu ajustările pentru depreciere ridicându-se la circa 547 milioane lei (echivalentul a 121,5 milioane euro).

2014 a adus un profit de peste 3 milioane euro

Cea mai mare bancă românească a înregistrat, în anul 2014, un profit brut de 13,8 milioane lei, în condițiile în care datele preliminare la nivelul sistemului bancar relevă o pierdere estimată de circa 4,4 miliarde lei. Potrivit reprezentanților instituției, este al optulea an consecutiv în care CEC Bank înregistrează profit, în ciuda condițiilor generate de criza financiară mondială și de creșterea ajustărilor nete pentru deprecierea creditelor.

  • Capitalul social al băncii a ajuns la valoarea de 1.170.443.700 lei (echivalentul a 260 milioane euro), în timp ce fondurile proprii însumează 1.459.765.118 lei (echivalentul a 324,39 milioane euro)
  • Activele băncii s-au situat la valoarea de circa 28 miliarde lei (peste 6,22 miliarde euro), pe fondul creșterii soldului creditelor acordate clienților cu 6,4%
  • Depozitele totale de la clienți au crescut în 2014 cu circa 8,8%, pe baza creșterii depozitelor atrase de la clienții persoane juridice cu aproximativ 22% și a celor atrase de la clienții persoane fizice cu aproximativ 7%

„Având ca prioritate strategică susținerea segmentului IMM-urilor, agriculturii și a autorităților administrației publice locale, CEC Bank a continuat să înregistreze profit timp de opt ani consecutiv, ceea ce demonstrează succesul strategiei de dezvoltare anunțate în 2007. În prezent, CEC Bank se regăsește în grupul băncilor de elită din România, fiind o bancă competitivă și profitabilă”, conchide Radu Grațian Ghețea, Președinte Director General CEC Bank.

CITEȘTE ȘI ALE ARTICOLE:

 

2 June 2015