Averea celui mai bogat chinez depăşeşte 14,2 miliarde dolari, iar mare parte din aceasta este generată de un imperiu imobiliar. Wang Jianlin este proprietarul grupului Dalian Wanda – cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, ce construieşte, deţine şi administrează proprietăţi comerciale, hoteluri de lux, complexuri turistice, precum şi spaţii de birouri sau lanţuri de entertainment.

31369-wang_jianlin.jpgCu o avere ce depăşeşte 14,2 miliarde dolari, Wang Jianlin este cel mai bogat cetăţean al Chinei, conform Indexului Miliardarilor realizat de Bloomberg. Preşedintele şi proprietarul celei mai mari companii de dezvoltare imobiliară din China (grupul Dalian Wanda), Wang Jianlin ocupă locul 66 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, potrivit aceluiaşi index. La nivel mondial, averea magnatului chinez o depăşeşte pe cea a unor nume mult mai cunoscute în domeniul imobiliar.

Miliardarul chinez s-a născut în 1954, în provincia Sichuan, aproape de graniţa cu Tibet. Primul dintre cei cinci băieţi ai familiei, Wang Jianlin a fost soldat al Armatei de Eliberare a Poporului timp de 16 ani, înrolându-se încă din adolescenţă. Ulterior, a urmat cursurile Universităţii Liaoning, absolvind în 1986.

RECOMANDARE: Lecţii imobiliare, de la un agent cu experienţă de aproape opt decenii: după fiecare criză, urmează o altă perioadă de boom

Cel mai bogat om de afaceri din China şi-a început cariera ca angajat al primăriei oraşului Dalian, iar din 1989, a devenit director general al unei companii de dezvoltare rezidenţială. Trei ani mai târziu, a început să colaboreze cu Grupul Dalian Wanda, în cadrul căreia deţine de 20 ani funcţia de CEO. În această perioadă, sub conducerea lui Wang Jianlin, grupul a ridicat 72 centre comerciale, denumite „mall-urile Wanda”, toate având magazine, spaţii de birouri şi cinematografe.

  • Prin acţiuni deţinute direct, companii intermediare sau diverse alte forme de investiţii, Wang Jianlin şi familia sa deţin integral grupul Dalian Wanda
  • Aflat în vârful piramidei business din China, miliardarul în vârstă de 58 ani îşi menţine ambiţiile – intenţionează să deţină 110 mall-uri până în 2014 şi 80 hoteluri de cinci stele până în 2015, respectiv dublu faţă de numărul actual
  • Numai pe parcursul anului trecut, grupul Dalian Wanda a inaugurat 17 centre comerciale şi 12 hoteluri de cinci stele

Traseul ascendent al gigantului Dalian Wanda a fost posibil, în mare parte, datorită norocului: vremurile au fost de partea miliardarului chinez – numărul orăşenilor celei de-a doua mari economii a lumii a depăşit numărul locuitorilor din zonele rurale, pentru prima oară în istoria Chinei. La nivel naţional, populaţia urbană a crescut anual cu 21 milioane persoane, iar migraţia a accelerat veniturile personale şi, ca o consecinţă, consumerismul.

„Cererea de cosum creşte rapid în China şi, în mod special, cererea pentru produse de lux creşte într-un ritm ameţitor. Numărul de centre comerciale nu satisface nici pe departe această cerere şi nici cel de ansambluri rezidenţiale premium”, le-a declarat recent magnatul reporterilor de la Beijing.

Imperiul deţinut de Wang Jianlin deţine şi administrează peste 13,7 milioane metri pătraţi, în valoare de peste 7,4 miliarde dolari, iar planurile prevăd o creştere a portofoliului cu 68%, până în 2014. De curând, magnatul a declarat că intenţionează să investească peste 1 miliard dolari în construcţia unui complex rezidenţial pe malul Tamisei. Pe de altă parte, în ultimii ani, magnatul imobiliar s-a concentrat pe extinderea activităţilor, achiziţionând cu precădere companii de peste hotare – printre altele, grupul chinez a plătit în luna iunie 1,6 miliarde dolari pentru Sunseeker International Ltd., o firmă britanică ce produce iahturi, cunoscută pentru apariţiile în seria filmelor James Bond, iar în urmă cu un an, Dalian Wanda a achiziţionat lanţul american cinematografic AMC Entertainment, pentru suma de 2,6 miliarde dolari.

NU RATA: Marcel Adams, miliardarul de origine română care şi-a construit averea din imobiliare, în Canada 

 

 

27 August 2013