București, Mehedinți și Bihor sunt orașele în care sistemul centralizat de încălzire are mai mulți adepți decât centrala termică. În anul 2015, costurile practicate de furnizorii au mai convins încă 50.000 de români să se debranșeze de la sistem, județul Galați fiind în topul clasamentului, la nivel național.

39581-calorifer.jpgAlegerea unui sistem propriu de încălzire a locuinței câștigă tot mai mult teren în România, în defavoarea sistemului centralizat de încălzire. La final de 2015, în nouă județe din țară, întreaga populație alesese debranșarea, potrivit unei analize Ariston Thermo România pe baza datelor ANRSC. În același timp, alte 12 județe mai aveau sub 10% din locuințe racordate la CET-uri.

„În următoarele 18 județe din țară, procentul apartamentelor branșate variază între 10 și 50%, numărul maxim de locuințe conectate încă la sistemul centralizat fiind întâlnit doar în București, Mehedinți și Bihor, cu peste 50%”, spune Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, adăugând că București este orașul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branșate la sistemul centralizat de încălzire din România.

39580-harta_ro.jpgÎn ultimii cinci ani, peste 262.000 de români au renunțat la sistemul centralizat. Trendul debranșărilor a continuat și în 2015: aproape 50.000 de familii au ales să nu mai plătească prețul foarte mare al gigacaloriei furnizate de CET-uri și să aibă control atât asupra facturilor la încălzire, cât și asupra confortului.

„Potrivit datelor raportate de ANRSC (Autoritatea Națională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilități Publice), în 2015 numărul apartamentelor din România care au renunțat la încălzirea în sistem centralizat și, în majoritate, beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, când cifra s-a situat la circa 30.000 de apartamente. Studiile pe care le derulăm anual arată că românii înțeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii și sunt tot mai receptivi către noile tehnologii, precum modelele în condensare. Astfel, datele oficiale arată că în ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis să renunțe la CET-uri, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz”, a mai spus reprezentantul Ariston Thermo România.

În topul județelor unde s-au raportat cele mai multe debranșări se află Galați, unde aproape 20.300 de apartamente figureaza ca debranșate. Pe locurile următoare în top se află Constanța, cu peste 4.900 de apartamente, și Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renunțat la sistemul centralizat.

Ce economii poate aduce instalarea unei centrale termice de apartament?

Montarea unei centrale termice proprii aduce economii, pe termen lung, sumele diferind în funcție de oraș. La nivel național, prețul mediu al gigacaloriei facturate către populație este de 225 de lei, în timp ce costul coboară la aproximativ 175 de lei, pentru proprietarii de centrale termice în condensare.

„Conform normativelor europene introduse în toamna acestui an, în acest moment pe piața locală se comercializează doar centrale termice cu o eficiență superioară și cu un impact redus asupra mediului înconjurător. Astfel, la nivel național, în medie, un român poate face o economie de circa 20% la costurile de încălzire și producere a apei calde menajere, dacă alege instalarea unei centrale termice în condensare”, conchide Cătălin Drăguleanu, specificând că sunt orașe în care gigacaloria produsă în sistem centralizat este chiar și mai mare, iar economiile prin instalarea unei centrale termice în condensare pot ajunge chiar la 55%.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

22 February 2016