Zona Sala Palatului este una dintre zonele care se bucură de o imagine elitistă, la nivel de analiză rezidenţială. Aşezarea centrală, accesul facil către orice punct din Bucureşti, calitatea bună a blocurilor, dar şi a vecinilor, toate acestea fac ca zona să aibă toate avantajele unui cartier bine cotat. Şi totuşi, preţurile cerute de vânzători se încadrează lejer în baremul Prima Casă. Chiar şi în aceste condiţii însă, numărul clienţilor este mic şi cazurile în care se cumpără prin programul guvernamental sunt aproape inexistente.

24216-sala-palatului.jpgSala Palatului pare să aibă toate atuurile pentru o zonă rezidenţială, dar este ocolită de cumpărători şi foarte căutată de chiriaşi. Acest comportament a încurajat piaţa investitorilor, fie ei mici sau mari, cu atât mai mult cu cât preţurile în zonă sunt similare cu cele din cartierele muncitoreşti, care se bucură de mult mai puţine avantaje.

„Este foarte greşită percepţia potrivit căreia apartamentele din centru se vând la preţuri exorbitante. Apartamentele cu două camere în zona Sala Palatului au preţuri care pornesc de la 60.000 euro şi urcă până la 75.000 euro. Dar sunt foarte puţini clienţi care cumpără pentru a locui cu familia. Cei mai mulţi sunt investitori care cumpără pentru a închiria”, spune Lucian Anghel, reprezentant Agenţia H.

Cumpărătorii sunt acum mai precauţi în investiţii

Nici investitorii nu mai sunt la fel de generoşi pe cât obişnuiau să fie. Dacă înainte de criză, cumpărau mai multe apartamente deodată, poate chiar câteva zeci, acum cumpără câte o unitate. De asemenea, gusturile lor s-au rafinat de-a lungul timpului, iar acum nu mai cumpără orice.

Blocurile sunt, în general, toate din acelaşi an, cu mici excepţii, pe străduţe. Cele mai multe sunt construite în anii ‘60, dar sunt şi unele mult mai vechi, poate chiar din 1920-1930, incluse pe listele de risc seismic. Investitorii se feresc de ele acum, ei vor investiţii sigure, nu loterie”, continuă Lucian Anghel.

Nivelul chiriei în zonă este şi el încadrat în limitele chiriilor cerute în zone mai modeste. Pentru un apartament cu două camere, proprietarii cer circa 250-300 euro/lună. Iar acest tip de apartament este cel mai căutat, atât la vânzare, cât şi la închiriere.

„În general, apartamentele cu două camere sunt destul de micuţe: 43-45 mp, poate puţin mai mari în blocurile din planul doi. Avantajul este că aceste apartamente sunt foarte bine compartimentate”, continuă Mihai Martea, agent imobiliar Rimob.

Nivelul chiriilor este scăzut, din cauza concurenţei

Nivelul scăzut al chiriei poate fi însă explicat prin concurenţa acerbă pe acest segment.

„Sunt foarte mulţi chiriaşi, o rată mare faţă de alte cartiere. În general, sunt oameni care lucrează în multinaţionale sau companii care oferă un salariu mai mare. Doar în blocurile vechi, din 1920-1930, este mai mare rata proprietarilor, pentru că nimeni nu mai vrea să stea în acele clădiri. Problema este că sunt trecute chiar pe listele cu risc seismic”, spune oficialul Agenţiei H.

Nivelul tranzacţiilor în zonă, fie că este vorba despre vânzări sau închirieri, este rezonabil pentru această perioadă, spun cunoscătorii pieţei. Totuşi, interesul a scăzut puternic faţă de perioada dinainte de criză. Investitorii nu mai au resurse sau sunt în aşteptare. Ei vânează cel mai bun preţ posibil şi încă nu par convinşi de teoria potrivit căreia piaţa a ajuns la punctul cel mai de jos.

CITEŞTE ŞI Pajura, un cartier cochet care se vinde la preţuri mici

 

5 April 2012