Certificatul energetic intră în vigoare de la 1 ianuarie, a declarat ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea.  Rămâne însă de văzut dacă se pot încheia tranzacţii şi în lipsa acestui document.

15815-116819-08auditor.jpg"Vom vedea dacă sunt solicitări şi dacă este posibil ca în înţelegerea cumpărător-vânzător să nu mai fie prezent acel certificat energetic, dar legea prevede obligativitatea acestuia şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011", a declarat Elena Udrea.

„Calitatea unei proprietăţi ţine în mare parte de izolarea ei termică. Cumpărătorii care acceptă să încheie o tranzacţie fără să aibă un certificat energetic îşi asumă nişte riscuri. Dar după părerea mea, orice om care dă o căruţă de bani pe o proprietate are interesul să ştie exact ceea ce cumpără, mai ales că o să se reflecte dramatic în facturile de încălzire" este de părere Adrian Crivii, managerul companiei de evaluare Darian.

„Cred că este necesar un astfel de certificat. Au fost acele amânări în ce priveşte introducerea certificatului energetic, iar piaţa într-un fel sau altul s-a acomodat cu ideea, ceea ce eu consider că nu este un lucru bun este că pe data de 27-28 decembrie anunţăm cu fermitate că de la 1 ianuarie se introduce acest certificat. Acest lucru trebuia făcut în septembrie, octombrie în aşa fel încât piaţa să fie pregătită să asimileze acest nou sistem" afirmă Sorin Roşu, director Apulum 94.

Va afecta introducerea certificatului energetic piaţa imobiliară?

„Consider că era necesară introducerea certificatului energetic pentru ca un produs imobiliar să fie cunoscut înainte de achiziţionare şi pe această dimensiune a caracteristicilor termice. În acelaşi timp eu cred că mai important decât introducerea certificatului energetic ar fi fost necesar un certificat al caracteristicilor de rezistenţă a imobilelor. Nu cred că va afecta piaţa imobiliară şi nu cred că va conduce la creşterea preţurilor imobilelor pentru că nu există potenţial pentru această acţiune" a mai precizat Sorin Roşu, director Apulum 94.

„Cred că momentul introducerii acestui certificat energetic este foarte bun în sensul că nu sunt multe tranzacţii în această perioadă, deci nu este o problemă foarte mare. Sunt puţine tranzacţii, deci nu va fi un blocaj pe piaţa imobiliară. Dacă erau de patru-cinci ori mai multe tranzacţii probabil introducerea certificatului aducea nişte neplăceri" susţine Adrian Crivii, managerul companiei de evaluare Darian.

"Părerea mea este că introducerea certificatului energetic de la 1 ianuarie 2011 nu va afecta în mod determinant piaţa imobiliară şi asta din cel puţin două motive. Un motiv ar fi acela că numărul de tranzacţii este relativ mic din pricina crizei, dar şi din pricina caracterului sezonier al pieţei imobiliare" spune analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
 

Putem fenta certificatul energetic? 
„Dar actul normativ prevede o portiţă prin care cumpărătorul poate renunţa la obligativitatea vânzătorului de a-i prezenta certificatul energetic, în cazul acesta tranzacţia se face şi fără certificat energetic" mai precizează Radu Zilişteanu.

„Cumpărătorul sau chiriaşul, după caz, consimt să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv, pe riscul lor, asumându-şi orice răspundere cu privire la efectele produse prin nedeţinerea informaţiilor cuprinse în conţinutul certificatului de performanţă energetică a clădirii", se arată în Hotărârea nr. 335 din decembrie 2010 a Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

Cadrul legislativ

Certificatul energetic va fi obligatoriu pentru toate locuinţele, chiar şi pentru cele din blocurile reabilitate termic, dar în cazul acestora documentul se va obţine mai uşor.

Prevederile din Legea 372/2005 privind certificatul energetic intră în vigoare de la 1 ianuarie 2011, în cazul în care nici o altă ordonanţă de urgenţă nu va modifica aceste aspecte, a precizat, pentru AGERPRES, biroul de presă al MDRT.

Potrivit actului normativ, prin certificatul energetic potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A - eficienţă energetică ridicată, la clasa G - eficienţă energetică scăzută), în funcţie de consumul total anual specific de energie.

Deşi s-a constatat că România trebuie să preia recomandările Parlamentului European stabilite de Directiva privind performanţa energetică a clădirilor prin introducerea acestui certificat de la 1 martie 2010, Executivul a amânat decizia introducerii certificatului energetic, pe motiv că procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare şi nu există suficienţi auditori energetici.

Conform statisticilor oficiale, majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/mc/an.

Certificatul energetic odată eliberat este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.



29 December 2010