Președintele Xi Jinping a solicitat să nu se mai aprobe proiectele clădirilor „ciudate”, apărute în timpul boomului imobiliar din China. În discursurile sale ținute personalităților din lumea artei, teatrului și literaturii, oficialul chinez atacă dur tendința arhitecților de a se remarca prin clădiri cu forme ieșite din comun.

39594-homepage.jpgChina se mândrește cu unele dintre cele mai ciudate clădiri moderne din lume, reprezentative pentru portofoliul unor arhitecți cu renume internațional. Însă președintele Xi Jinping vrea ca această modă să se încheie și îndeamnă arhitecții să nu mai sacrifice bunul gust pentru interesele comerciale. În ultimul an, conducătorul Partidului Comunist a reluat constant această solicitare, în diverse discursuri, în speranța că privirea nu îi va mai fi agresată de proiecte ieșite din comun.

„Gata cu arhitectura ciudată! Adevăratele opere de artă trebuie să fie precum razele de soare de pe cerul albastru sau briza primăvăratică ce inspiră mințile, încălzește inimile, cultivă gusturile și curăță stilul de lucru indezirabil”, a punctat Xi Jinping la un moment dat, în cadrul unui discurs de la Beijing, ținut celor mai importanți specialiști din lumea artei. În mod ironic, întrega cuvântare a fost publicată ulterior de ziarul People's Daily, al cărui nume a fost legat de un scandal de proporții, anul trecut, după ce și-a mutat sediul într-o clădire modernă asemănată cu un falus uriaș.

Conducătorul Partidului Comunist a atacat numeroase proiecte semnate de arhitecți de talie mondială, printre care se numără și sediul din Beijing al CCTV conceput de olandezul Rem Koolhaas, complexul Wangjing Soho semnat de Zaha Hadid, clădirea în formă de gogoașă din Guangzhou semnată de italianul Joseph di Pasquale sau două poduri din orașul Chongqing, asemănate cu organele genitale feminine.

„Nu am nici cea mai mică reținere în a declara sau demonstra că sediul CCTV este o clădire foarte serioasă, ce face eforturi uriașe de a organiza o entitate atât de complexă precum CCTV. Prin acest proiect, au fost introduse noi metode conceptualizare și de realizare a unei structuri. Cultura și arhitectura Chinei vor beneficia, în viitor, de pe urma unor astfel de proiecte”, a răspuns ulterior arhitectul olandez Rem Koolhaas, subliniind că i-ar plăcea să aibă o discuție detaliată cu președintele Xi Jinping.

Întrebați despre acest subiect, specialiștii din imobiliare și domeniile conexe au declarat că sunt extrem de mici șansele ca arhitectura experimentală să dispară prea curând, în special dacă astfel de proiecte beneficiază de finanțare privată. În ultimul an, pentru proiectele publice, autoritățile au impus un anume set de norme cu privire la design, însă în sectorul privat „duhul este de mult ieșit din sticlă”.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

26 March 2016