Luxul se plătește, după cum bine se știe. Dar cât, mai exact? Acest lucru poate fi neclar chiar și pentru clienții de lux care tocmai semnează un contract. Toată lumea știe despre cele două costuri majore aferente tranzacției: procentul agentului imobiliar și garanția. Dar puțini sunt cei care știu că acesta este doar începutul unor costuri lunare atât de mari încât pot deveni copleșitoare.

38004-lux_interior.jpgÎn București, piața de lux are o dinamică spectaculoasă. Ea se manifestă departe de ochii publicului, sub paravanul elitismului, dar statisticile arată că tot mai mulți clienți se îndreaptă către acest segment. Criza imobiliară a făcut proprietățile exclusiviste mai accesibile, iar cei care până acum doar visau la ele, se și pot muta în ele. O parte dintre clienții elitiști sunt deci la primul contact personal cu această piață, iar pentru ei, tranzacțiile sunt pline de capcane.

„Sunt clienți care nu au acces la fondurile necesare pentru a cumpăra o asemenea locuință, dar câștigă suficient cât să își permită să plătească o chirie de lux. Ei se uită pe site-uri la oferte, văd cam care e chiria, o raportează la venituri și cheltuieli, apoi decid să se mute. Dar când se gândesc la cheltuieli, le iau în calcul pe cele cu care sunt obișnuiți, nu pe cele din imobilul de lux, care se pot ridică cu ușurință la câteva mii de euro pe an”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marco Paulache, manager Lux Imob Management.

Camerele spațioase, cu tavane înalte, înseamnă costuri de încălzire uriașe

Odată cu trecerea de la o clădire normală la o clădire de lux, fiecare cost crește dramatic. Facturile la energie pot deveni imposibil de plătit, pentru cineva care nu știe la ce se așteaptă. Pentru că reversul medaliei, în cazul locuințelor spațioase, cu tavane înalte, este dificultatea de a păstra o temperatură constantă. Dacă în ecuație mai intră și niște geamuri vechi, ineficient izolate, costurile cresc și mai mult. Pentru cei care aleg o casă sau un apartament cu o grădină, este important de știut că, de obicei, se percepe o taxă de grădinărit. Proprietarii acestor locuințe specifică în contract faptul că locatarii locuinței sunt responsabili în a păstra grădina impecabilă.

„Pentru cei care au luxul în sânge, lucruri precum buruieni în gazon, sunt absolut de nepermis. Proprietarii vor să fie siguri că se păstrează eticheta chiar și în lipsa lor, iar nivelul de exigență este atât de înalt încât chiriașii nu se pot ridica la așteptări decât dacă angajează o firmă specializată în amenajări”, arată Margareta Tonciu, peisagist Aesthetic Design Plus.

Oferirea de bacșiș personalului ansamblului imobiliar este un semn de bune maniere

Facilitățile trebuie și ele plătite, indiferent dacă sunt folosite sau nu. De exemplu, sala de fitness din cadrul ansamblului rezidențial presupune un cost lunar similar, uneori, cu cel al unui club privat de întreținere. Se adaugă piscina, sălile de conferință, spațiile auxiliare de depozitare, parcarea subterană sau orice alte facilități există. Chiar și personalul ansamblului trebuie plătit suplimentar, de către fiecare locatar. Cu alte cuvinte, bacșișurile devin brusc mult mai dese, în momentul în care devii un chiriaș de lux. Este un semn de bune maniere să oferi bacșiș administratorilor clădirilor de lux, care se ocupă personal de fiecare locuință atunci când locatarii nu sunt acasă. În multe cazuri, acest tip de plată este legalizată prin contract, iar managerii clădirii pot încasa bonusuri cuprinse între 100 și 200 euro pe locuință, ca bonus de sărbători. Portarii, valeții, menajerele sau liftierii sunt și ei pe lista celor obișnuiți cu atenții din partea rezidenților.

„Pentru cei obișnuiți să trăiască într-un bloc de condiție medie, toate aceste lucruri pot părea absurde. Dar luxul este strâns legat de facilități, iar facilitățile se plătesc. Iar România este chiar ieftină, comparativ cu marile metropole ale lumii. În New York, de exemplu, se plătește o taxă și pentru deținerea unui animal de companie într-o clădire de lux. Sute de dolari pe an plus garanții mai mari pentru proprietarii acestora”, explică Marco Paulache.

38004-lux_interior.jpgO altă taxă apare chiar în momentul în care chiriașii se mută în clădire. Un fel de taxă de înscriere, care îți permite să te muți în exclusivistul ansamblu imobiliar, care poate ajunge până la o mie de euro. Apartamentele mobilate premium pot atrage un nou cost: asigurarea mobilierului. În funcție de valoarea acestuia, chiriașul trebuie să plătească între 200 și 2.000 de euro/an. În aceste condiții, dorința chiriașului de a aduce îmbunătățiri locuinței se poate transforma într-un adevărat proces birocratic. Ultima și cea mai cunoscută taxă este garanția: banii pe care chiriașul trebuie să îi achite în avans, pentru liniștea proprietarului. Acești bani sunt returnați în momentul în care chiriașul se mută, lăsând proprietatea în starea în care a găsit-o. În general, toate aceste costuri sunt negociabile în avans, dar chiriașii trebuie să știe de la început că ei sunt cei care trebuie să inițieze aceste discuții.

CITEȘTE ȘI:

 

 

 

24 August 2015