Piața închirierilor de locuințe este un segment dominat de sezonalitate, iar vara este momentul în care chiriile scad. Această tendință se resimte deja în București, în general în cazul apartamentelor cu două sau mai multe camere. Momentan, garsonierele sunt singurele care își păstrează prețul, comparativ cu lunile trecute. Un avantaj în plus au apartamentele situate în construcțiile noi. Acestea își păstrează bine valoarea, indiferent dacă este vorba despre vânzare sau închiriere.

37177-de_inchiriat.jpgPiața închirierilor este una generoasă, în București. Acesta este un motiv în plus pentru ca fluctuațiile de preț să fie accentuate, în perioadele în care clienții sunt mai greu de găsit. Apartamentele cu patru camere par să fi suferit cea mai mare ajustare de preț: 7%, în ultima lună. Oferta este mare, iar clienții pot alege între proprietăți cu un preț de 300 euro/lună, până la proprietăți care se închiriază cu 7.000 euro/lună

Astfel, la cel mai mic preț, respectiv 300 euro/lună, se poate închiria un apartament cu patru camere în zona Berceni, semidecomandat, cu o suprafață de 100 mp, aflat la etajul cinci din opt. Apartamentul este semimobilat, utilat, are două balcoane, două băi, centrală proprie, frigider, mașină de spălat.

Această proprietate are avantajul că se află în imediata apropiere a unor școli, grădinițe, licee, supermarketuri și mijloace de transport în comun. Este bine întreținută, beneficiază de parchet, gresie, faianță, lift, ușă metalică”, explică reprezentanții Galaxy Imob.

Sumele mai mari pot asigura chiriașilor cea mai bună poziționare din București

Pentru cei cu bugetul considerabil mai mare, calitatea proprietăților crește atât la nivel de finisaje, cât și ca poziționare. Astfel, un buget de 600 euro/lună poate asigura doritorilor un loc de închiriat în zonele centrale ale Bucureștiului. Un exemplu concret este o proprietate din zona Magheru, un apartament cu patru camere, decomandat, cu o suprafață de 110 mp, situată la etajul trei din cinci.

„Apartamentul este nemobilat, renovat la interior și amplasat într-un imobil aflat într-o stare excepțională. Străzile amenajate, vederea stradală, accesul stradal, cumulate cu magazinele, piața, școala și grădinița din apropiere, precum și cu accesul la mijloace de transport în comun și parcuri, restaurante și PUB-uri, fac din această proprietate o idee perfectă atât pentru destinația rezidențială, cât și pentru birouri sau spații comerciale”, explică oficialii House Center.

În cazul apartamentelor cu două camere, unde prețul mediu a scăzut cu aproximativ 5% în ultima luna, chiriile variază între 200 euro, în cel mai ieftin caz, și 2.000 euro, pentru cea mai scumpă ofertă.  Pentru bugetele cele mai mici, se găsesc oferte în cartierele muncitorești. De exemplu, o asemenea proprietate este situată în cartierul Militari.

„Aparamentul este mobilat modern, având geamuri termopan, ușă metalică, gresie, faianță, parchet și contoare pentru apă și căldură. Imobilul este bine îngrijit și poziționat într-o zonă bună, cu acces stradal facil, fiind vorba despre străzi amenajate. În apropiere există magazine și acces RATB”, explică oficialii Stentor Intermed.

Garsonierele se închiriază cu sume cuprinse între 230 și 1.100 euro/lună

Pentru cei care își permit să achite 150 de euro în plus lunar, respectiv un total de 350 de euro, atunci numărul ofertelor este foarte mare. Cele mai multe dintre aceste apartamente sunt poziționate foarte bine, unele chiar spectaculos. O astfel de proprietate este situată lângă Hotelul Capșa.

„Locuința are îmbunătățiri, este renovată complet, mobilată modern, beneficiază de gresie, faianță, parchet, termopan, aer conditionat. Se află într-o clădire veche, și se închiriază mobilat și utilat”, explică Andreea Voicu, agent imobiliar.

Garsonierele, fiind cele mai căutate, au un preț stabil, chiar și în așteptarea sezonului cald. În acest caz, prețul pornește de la 230 euro/lună, și urcă până la 1.100 euro/lună. În acest caz, chiar și cea mai ieftină ofertă beneficiază de opțiuni superioare.

„Garsoniera de închiriat, cu un preț de 230 euro, se află în ansamblul rezidențial Răsărit de Soare. Este complet mobilat și utilat, are finisaje moderne și beneficiază de supraveghere video. Se află la 10 din 11, are gresie, faianță, termopan, televizor, ușă metalică, suprafață de 50mp”, explică oficialii House Center.

În cazul celei mai ridicate chirii pentru o garsonieră, respectiv cea de 1.100 de euro, condițiile sunt următoarele: imobilul este situat în zona Pache Protopopescu, într-o vilă. Suprafața utilă este de 120 mp, are două băi și un balcon. O garsonieră atipică, recomandată pentru mediul business.

„Apartamentul este la etajul 2 din P+2 etaje. Construcția este finalizată în anul 1950, iar apartamentul este renovat. Imobilul are două apartamente pe nivel. Apartamentul este în stadiul îmbunătățit, având calorifere din otel, ferestre din termopan;  centrală proprie și ușă de metal și un loc de parcare în stradă.  Recomandăm apartamentul pentru birou”, explică oficialii Roimob Real Estate.

În general, apartamentele situate în construcții vechi sunt primele care se devalorizează, atât în cazul vânzării, cât și în cazul închirierii. Conform statisticilor, în cazul apartamentelor cu două camere construite înainte de anul 2.000, nivelul chiriei a scăzut cu peste 10%, în ultima lună.

CITEȘTE ȘI:

27 May 2015