Motivele pentru care unii aleg să se mute în apartamente noi sunt multe: de la amenajările interioare moderne până la faptul că nu sunt probleme cu instalaţiile din bloc. Asta în teorie, căci în practică există multe probleme în multe ansambluri rezidenţiale, motiv pentru care românii preferă să aleagă răul cel mai cunoscut.

17347-poze-diverse-052.jpgAdică aleg să se mute într-un bloc vechi, dar să se confrunte cu probleme pe care le ştiu deja şi pentru care au soluţii, spune reprezentanţii agenţiilor imobiliare. Aceeaşi gândire o au chiar şi cei care se mută cu chirie, motiv pentru care, în lipsă de clienţi, dezvoltatorii care închiriază au ajuns să ieftinească apartamentele până la niveluri chiar sub preţul pieţei.

De-a lungul timpului s-a încetăţenit ideea că ansamblurile rezidenţiale sunt dedicate aproape în exclusivitate celor cu venituri peste medie. Fie că este vorba despre închirieri sau de vânzare. Odată cu criza însă, această idee s-a modificat chiar şi în accepţiunea dezvoltatorilor, care au înţeles că dacă nu se adaptează nevoilor pieţei, vor sta mult şi bine cu locuinţele goale.

Beneficii pentru chiriaşii apartamentelor noi

„Oferim discount-uri în funcţie de nevoia fiecărui client, dar în general vorbim despre reduceri mai mari pentru cei care plătesc chiria pentru o anumită perioadă în avans. În afară de aceste beneficii, oferim un pachet de alte avantaje printre care se numără şi locurile de parcare", a declarat pentru imopedia.ro Tunc Capa, preşedintele TC Real Estate.

„În cazul în care se achită chiria în avans pe o perioadă mai mare de şase luni, se include în preţul chiriei şi un loc de parcare subteran.", completează Alexandra Tudor, consultant la Imoplaza Solutions.

Cât ne costă să închiriem un apartament nou?

Cu toate aceste beneficii incluse, chiriile în ansamblurile rezidențiale noi au scăzut până la nivelul celor din apartamentele vechi, ba chiar şi mai mult, în unele situaţii. O garsonieră în ansamblul Lacul Morii din Giuleşti se închiriază cu 200 euro/lună, de exemplu. Iar trei camere în acelaşi ansamblu costă 400 euro/lună. Spre comparaţie, o garsonieră cu aceleaşi coordonate din acelaşi cartier are o chirie de 250 euro/lună. Iar un apartament cu trei camere, la închiriat, costă chiar şi 500 euro/lună.

În Titan, în ansamblul Edenia, un apartament cu două camere se închiriază cu 300 euro/lună. La acelaşi preţ, în aceeaşi zonă, găseşti un apartament într-un bloc vechi.

În Bucureştii Noi, o garsonieră de 43 mp în ansamblul Metropolis se închiriază cu 250 euro/lună. Două camere de 70 mp în același ansamblu costă 325 euro/lună, iar trei camere de 95 mp au o chirie de 400 euro/lună. În blocurile mai vechi, chiria este similară, dar în apartamentele de trei camere urcă până la 900 euro/lună. Apartamentele de două camere se găsesc şi la 280 euro dar și mult mai scumpe, la 450 euro/lună.

Diferenţa, în ansamblurile noi, o face confortul. Oamenii care aleg un complex rezidenţial nou un aleg un apartament, ci un stil de viaţă.

„Cei mai mulţi aleg ansamblurile rezidenţiale mai ales pentru facilităţile deosebite pe care nu le pot avea într-un imobil convenţional: parcare subterană, o sala de fitness în ansamblu, o piscină, un loc de joacă pentru copii sau un parc interior, o sală de squash sau de tenis, un teren de baschet", spune consultantul imobiliar.

Unele ansambluri rezidenţiale acceptă chiar şi sistemul rent-to-buy. Adică fiecare rată plătită la chirie se cumulează şi, la sfârşitul unei anumite perioade de timp, apartamentul va fi achitat. Acest tip de rate la dezvoltator nu mai este însă la fel de popular cum era anii trecuţi din cauză că s-a dovedit nerentabil pentru dezvoltator.

 

1 April 2011