Americanii îndatoraţi la bancă pentru o casă au trecut prin momente grele, în ultimii ani. Scăderea masivă a preţurilor de pe segmentul rezidenţial a făcut ca mai bine de un sfert din cei circa 50 milioane proprietari cu credite ipotecare să datoreze instituţiilor financiare mult mai mulţi bani decât ajunsese casa să valoreze. Procentul a scăzut încet în ultimii doi ani, însă 2013 pare să aducă numai veşti bune.

31905-bank_loan_debt.jpgPrăbuşirea pieţei imobiliare din SUA a făcut ca numeroşi americani cu un credit în derulare să ajungă datoreze băncilor sume mult mai mari decât valoarea casei depusă drept garanţie. Viitorul era înnegurat pentru mulţi dintre ei, ajunşi în situaţii disperate. Însă specialiştii vin cu veşti bune: pe fondul creşterii preţurilor din ultimul trimestru, 2,5 milioane americani au scăpat de această situaţie.

La sfârşitul lui iunie, circa 7,1 milioane americani datorau băncilor mai mult decât valoarea casei cumpărată pe credit, respectiv 14,5% din numărul total de debitori imobiliari, conform datelor CoreLogic. La sfârşitul lunii martie, numărul acestora depăşea 9,6 milioane, respectiv 19,7% din totalul celor ce au în derulare un credit ipotecar. Cel mai ridicat procent a fost înregistrat la sfârşitul anului 2009, când peste 26% din debitorii imobiliari se aflau în această situaţie.

  • Cei mai mulţi proprietari care şi-au cumpărat o casă cu ajutorul unui credit şi acum au datorii mai mari decât valoarea locuinţei ipotecate sunt în statele: Nevada (36,4% din totalul debitorilor imobiliari), în Florida (31,5%), în Arizona (24,7%) şi în Michigan (22,5%)
  • Cei mai mulţi americani aflaţi în astfel de situaţie sunt în oraşele Miami (36,5%), Tampa (33,8%) şi Phoenix (25,6%)

Valoarea locuinţelor s-a apreciat cu 7% în cel de-al doilea trimestru, conform indexului S&P/Case-Shiller. Specialiştii estimează că preţurile nu vor continua să crească în acelaşi ritm. Dacă scade numărul americanilor care datorează instituţiilor financiare mai mult decât valoarea casei deţinute, vor fi mai mulţi proprietari care îşi vor scoate locuinţele la vânzare, în speranţa că vor obţine bani gheaţă, consideră analiştii.

AFLĂ DESPRE Paradox american: Salariaţi cu venituri anuale de sute de mii de dolari nu au unde să locuiască

 

3 October 2013