Discuțiile desper pensii par să fie fără sfârșit, în această perioadă. Scopul guvernanților pare să fie modificarea cu orice scop a modului în care funcționează sistemul acum. De la schimbarea vârstei de pensionare, la modificarea cuantumului, totul este dezbătut cu scopul schimbării. Dar unul dintre cele mai arzătoare modificări ar fi aceea a constribuției de stat la pensiile private obligatorii, respectiv Pilonul 2 – o schimbare care ar afecta 7 milioane de persoane și ar scădea conviderabil veniturile acestora la bătrânețe.

41581-pensie.jpgPlanul Guvernului pare să fie decimarea veniturilor pensionarilor, în ciuda promisiunilor electorale. Astfel, se plănuiește reducerea contribuției virate de stat la fondurile de pensii private obligatorii. Inițial se dorea reducerea de la 5,1% la numai 1%, dar protestele sociale au oprit acest demers. Acum noi discuții au ieșit la iveală și arată intenția Ministerului Finanțelor de a reduce această constribuție până la 2,5%, deci o înjumătățire a pragului actual. Schimbara ar urma să fie implementată de anul viitor.

Intenția a fost anunțată de ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, într-o întâlnire cu reprezentații conducerii asociației profesionale a administratorilor de pensii private (APAPR). În varianta cea mai dură, dacă s-ar reduce cu 80%, pentru atingerea unei anumite sume la vârsta pensonării, un salariat care se angajează acum va trebui să muncească 200 de ani, comparativ cu 40 de ani în prezent”, au declarat surse din minister. 

Între timp însă, reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară sunt adesea prezenți la discuțiile cu Ministerul Finanțelor și declară că nimic nu există momentan discuții despre modificarea sistemului de pensii prin Pilonul 2, despre care spun că funcționează în favoarea beneficiarilor. Concret,până în luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%.

 

24 August 2017