În anul 2018, Compania Națională de Investiții (CNI) a cheltuit 94% din bugetul alocat, reprezentând aproape 365 de milioane de lei. Cu toate acestea, compania a finalizat doar 76 dintre cele 484 de obiectivele pentru care a primit finanțare.

42335-cni.jpgAstfel, realizările CNI în 2018 includ trei bazine de înot (Arad, Giurgiu și Focșani), 12 săli de sport, un complex sportiv construit în Turnu Măgurele, 48 de așezăminte culturale și un cinematograf (ridicat în Petroșani).

Tot anul trecut CNI a încheiat 145 de contracte privind noi obiective de investiții. Practic, în prezent sunt contractate și aflate în diferite etape de implementare 295 de obiective. Printre acestea se numără șapte unități sanitare din mediul urban, șapte complexuri sportive (inclusiv trei dintre stadioanele necesare infrastructurii Euro2020: Steaua, Arcul de Triumf și Rapid), 11 sisteme integrate de apă și canalizare, patru instituții de învățământ superior de stat și 67 de săli de sport.

Totodată, la 31 decembrie 2018, CNI avea în lucru peste 550 de obiective de investiții, aflate în diverse stadii privind documentația în vederea promovării indicatorilor tehnico-economici. Dintre acestea, amintim de finanțarea a 30 de cămine studențești care totalizează 10.244 de locuri de cazare pentru 30 de instituții de învățământ superior de stat, din 13 orașe cu centre universitare. În acest moment, sunt contractate serviciile de proiectare pentru 16 obiective de investiții din cele 30, astfel încât să fie avizați indicatorii tehnico-economici și, ulterior, să fie demarată procedura de achiziție publică pentru lucrările de execuție”, arată raportul de activitate publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Potrivit aceluiași document, Stadionul Dinamo (necesar infrastructurii Euro2020), sălile polivalente de la Timișoara, Suceava și Turda, consolidarea, reabilitarea și extinderea sediului Serviciului de Ambulanță București – Ilfov, relocarea Spitalului Agrippa Ionescu (mun. București), consolidarea pavilionului administrativ al ISU Dolj (mun. Craiova, jud. Dolj), dar și Opera Română din mun. Craiova (jud. Dolj) se numără printre investițiile majore care se aflau în curs de promovare la finalul anului trecut.

 

15 January 2019