Au trecut deja aproape 80 de ani de când a fost creată una dintre cele mai mari opere de artă ale României: Coloana Infinitului. Făurită de mâinile geniului Constantin Brâncuși, un omagiu adus eroilor neamului, sculptura rămâne un mister pentru oamenii de știință, care spun că Brâncuși a reușit să aplice teorii care au apărut mai târziu, precum efectul de piramidă. Coloana Infinitului este însă doar o parte dintr-un remarcabil ansamblu monumental ridicat în memoria eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial.  

37641-coloana_infinitului.jpgIstoria Coloanei Infinitului începe în anul 1935, atunci când Liga  Națională a Femeilor Gorjene a făcut un apel pentru ridicarea unui monument în memoria eroilor gorjeni căzuți pe câmpul de luptă, în Primul Război Mondial. Constantin Brâncuși a răspuns acestetei solicitări, iar între anii 1937-1938 a ridicat ceea ce s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari opere de artă ale României.

„Coloana Infinitului, Masa Tăcerii și Poarta Sărutului se află în Parcul Central din Târgu Jiu, amplasate pe o distanță de 1,5 kilometri. Ele sunt dispuse pe aceeași axă, orientate de la apus spre răsărit, și sunt completate de Aleea Scaunelor și Calea Eroilor. Deși lucrarea este de o importanță colosală pentru România, maestrul Constantin Brâncuși nu a acceptat să fie remunerat pentru munca sa”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro arh. Cristinel Tăgluvari, istoric.

Coloana Infinitului a existat în planurile lui Brâncuși cu trei decenii înainte de a fi construită

Potrivit istoricilor, Coloana Infinitului este un proiect pe care Constantin Brâncuși îl nutrea cu mult înainte să apară oportunitatea de a fi ridicat. Primele trunchiuri și bârne, coloane trunchiate din lemn, din atelierul sculptorului, sunt datate cu anul 1909. De asemenea, prima versiune expusă a Coloanei, datează din 1918, sub numele de „Proiect arhitectural”. Abia în anul 1933, Brâncuși prezintă întregii lumi opera de artă, așa cum o știm azi, sub numele de „Coloană fără sfârșit - un proiect de coloană care, mărită, ar putea sprijini bolta cerească”. Lucrarea a fost prezentată în cadrul unei expoziții personale, ținută în New York.  Brâncuși își descria lucrarea astfel:37642-coloana_infinitului_desen.jpg

„O alee care, plecând de pe digul Jiului, care este locul de evocare al actelor de vitejie gorjeană, ar trece pe sub un portal, ce în viitor ar marca și intrarea în grădina publică. Mai apoi, continunând spre biserica ce se renovează, să se termine această cale ce va purta chiar și denumirea de Calea Eroilor, la monumentul recunoștinței, întruchipat dintr-o coloană înaltă de circa 29 m, înălțându-se fără sfârșit, așa cum trebuie să fie și recunoștința noastră”, explica Brâncuși.

Brâncuși, care locuia în Paris, s-a întors în țară special pentru a supraveghea desfășurarea lucrării

La sfârșitul anului 1937, coloana a fost turnată în fontă, la Atelierele Centrale din Petroșani, coordonată de cei mai apreciați ingineri ai momentului. Brâncuși, care la momentul respectiv avea 61 de ani și locuia în Franța încă din anul 1904, s-a întors în țară special pentru a supraveghea execuția proiectului.

„Pentru ridicarea Coloanei au fost folosite plăci din fontă, după legea armoniei plastice, descoperită chiar de Brâncuși. Acest lucru răspunde și curiozităților legate de efectul de piramidă și modul în care maestrul Brâncuși a reușit să facă un proiect considerat drept imposibil la momentul respectiv. Trunchiurile de piramidă sunt goale pe dinauntru, iar soclul și capitelul lipsesc, pentru a simboliza lipsa începutului și a sfârșitului”, explică arh. Cristinel Tăgluvari.

Coloana Infinită, care în viziunea arhitectului reprezintă o axă a lumii, menită să sprijine bolta cerului pentru veșnicie, are o înălține de 29 de metri, și cântărește 29 de tone. Este compusă din 17 module în formă de romb, iar pentru realizarea ei, Brâncuși s-a inspirat din arhitectura populară din anii 1800, când casele țărănești se sprijineau pe stâlpi asemănători.

„Eu vreau să sculptez forme care pot da bucurie oamenilor”, declara, cu modestie, Constantin Brâncuși.

CITEȘTE ȘI:

8 July 2015