Companiile mici şi mijlocii caută să îşi mute birourile în spaţii mai mari. Cererea de pe acest segment a crescut cu 14% în 2013, potrivit celei mai recente analize ESOP. Cu toate acestea, puţini clienţi sunt dispuşi să aloce un buget generos, mai mult de jumătate orientându-se către spaţiile mai ieftine.

31831-spatii_birouri.jpgPiaţa spaţiilor de birouri pare să aibă un an mai bun decât cel anterior. Cererea venită din partea IMM-urilor în primele nouă luni ale lui 2013 este cu 14% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012 (aproape 425.000 mp). În acelaşi timp, ESOP Consulting raportează o majorare a numărului de tranzacţii cu 20%.

„Anul 2013 se remarcă printr-o intensificare a intenţiilor de relocare. Cu toate că probabil unele dintre acestea se vor concretiza în tranzacţii în prima parte a lui 2014, este de remarcat gradul mai ridicat de încredere al managerilor în persectivele propriilor companii şi reluarea în cazul multora a planurilor de creştere a business-ului. Spre deosebire de anul precedent, motivele relocării sunt tot mai adesea nevoia de extindere a suprafeţei sediului şi creşterea confortului angajaţilor”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner al ESOP Consulting l CORFAC International.

Majoritatea clienţilor preferă, în continuare, spaţiile de birouri cu un preţ cât mai mic. Aproximativ 54% dintre clienţi se orientează către spaţiile a căror chirie este de sub 11 euro/mp/lună, în timp ce numărul chiriaşilor dispuşi să plătească între 11 şi 15 euro/mp/lună este de patru ori mai mic. Procentul clienţilor ce alocă un buget de peste 15 euro/mp/lună este nesemnificativ.

„Anul 2013 este un an mai dinamic, se simte un tonus pozitiv în rândul factorilor de decizie din companiile medii. Decalajul mare dintre cerere şi ofertă va fi greu de echilibrat pe termen mediu, de aceea recomandăm proprietarilor de spaţii de birouri să fie în continuare deschişi, flexibili şi să caute soluţii constructive”, încheie reprezentantul ESOP.

 

 

30 September 2013