La construcția unei case se pot economisi sume importante, doar prin alegeri cumpătate. Când vine vorba de finisaje, răspunsul depinde exclusiv de gusturi. Dar care este cea mai bună opțiune, atunci când vine vorba de structura de rezistență? Cu ajutorul unui inginer constructor, IMOPEDIA.ro te ghidează în această alegere și îți expune principalele avantaje și dezavantaje ale celor mai folosite materiale.

35230-dscn5303.jpgConstrucția unei case reprezintă proiectul suprem, pentru cei mai mulți proprietari. Însă din dorința de a avea (în sfârșit) casa visurilor, mulți ajung să neglijeze ceea ce ar trebui să fie principala caracteristică: funcționalitatea. Din exces de zel, prea mulți clienți se orientează către proiecte costisitoare, suprafețe uriașe și finisaje ce le depășesc posibilitățile, având în minte ideea că o casă trebuie să stea neclintită în fața secolelor. Dar cât de înțelept este să îți îngropi agoniseala de o viață și mare parte din viitor într-o locuință, mai ales în contextul în care o casă se uzează moral în maximum 50 ani?

„La cât de dinamică a devenit societatea noastră, mi se pare împotriva firii să investești toate economiile într-o locuință nemuritoare. Cei care fac totuși acest lucru, trebuie să fie siguri că modul de viață nu li se va schimba radical sau să prevadă exact aceste schimbări (de la apariția unor gemeni și până la faptul că unul dintre copii va dori lecții de scrimă în buricul târgului). De asemenea, consider că oamenii nu ar trebui să scape din vedere că se mută de la apartament la casă pentru a se bucura de curte și natură, nu pentru a deține mai mulți pereți”, subliniază inginer Bogdan Georgescu, reprezentantul firmei de construcții Cross Projects.

Diferă costurile și caracteristicile. Dar indiferent de structură, casele sunt la fel de sigure

Multitudinea de opțiuni existente pe piață îi obosește pe clienții auncați brusc în domeniul construcțiilor. Dacă atunci când vine vorba de finisaje, răspunsul depinde exclusiv de gusturile fiecăruia, la capitolul materiale de construcții, lucrurile nu se simplifică atât de repede. Să fie o casă cu structură metalică, din lemn sau din beton? Ce avantaje și dezavantaje au fiecare?  

„Pe piața construcțiilor de case din România, bătălia sistemelor structurale este câștigată la scor de casele cu sistem structural din beton, în fața celor cu structură din material lemnos (aproximativ 70% vs. 30%), întrucât casele cu structură metalică au în continuare o cotă nesemnificativă din segmentul rezidențial. Însă ceea ce oamenii trebuie să înțeleagă este că, indiferent de structură, casele sunt la fel de sigure. Această siguranță este garantată de proiect, astfel că beneficiarii trebuie să depășească ideea conform căreia proiectul casei este constituit din niște hârtii fără valoare”, atenționează ing. Georgescu.

Casele cu structură de beton și pereți de cărămidă – preferate de români deoarece inspiră încredere și durabilitate, aceste construcții pot fi ridicate cu ajutorul proceselor tradiționale și necesită cele mai puține lucrări de întreținere în timp; au posibilitatea extinderii pe verticală, pot suporta orice tip de acoperiș (indiferent de greutate) și permit o gamă diversă de finisaje. Nu în ultimul rând, au o durată mai mare de viață. Pe de altă parte, au cel mai ridicat preț, necesită un timp îndelungat de execuție au nevoie de mai multă energie pentru încălzire, ceea ce reprezintă un argument demn de luat în calcul pe termen lung.

Casele cu structură de lemn – sunt structuri ușoare, din material rezistent la seisme, ale căror costuri de execuție sunt cu până la 40% mai mici (în etapa „la roșu”) decât ale caselor cu structură de rezistență clasică. Timpul de execuție este mult mai scurt, iar facturile de întreținere pot fi cu până la 40% mai mici față de cele tradiționale, întrucât au proprietăți termoizolante mărite. Nu în ultimul rând, casele din lemn „respiră”, astfel că nu apar probleme din cauza vaporilor. Însă aceste construcții nu pot avea un regim de înălțime ridicat, au o durată de viață mai scurtă, oferă o izolare fonică mai slabă, iar pe termen lung necesită lucrări de întreținere meticuloase.

Casele cu structură metalică – deși nu au o istorie foarte îndelungată pe piața românească, acestea au căpătat un renume datorită marelui avantaj că pot fi montate extrem de rapid (o astfel de construcție poate fi ridicată chiar și în două săptămâni, fără finisaje). Însă după ridicarea structurii, sunt permise doar modificările care nu implică sau afectează poziția montanților metalici, astfel că o eventuală recompartimentare este extrem de limitată.

Cea mai ieftină casă este cea care se încadrează în bugetul inițial

Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă un client este să își stabilească un buget și abia apoi să vadă ce își permite să își construiască, susțin la unison specialiștii. Cu toate acestea, românii au tendința să greșească ordinea etapelor – mai întâi își aleg o casă, apoi își fac un proiect, după care caută cel mai mic preț printre constructori. Total greșit!

„Cea mai importantă misiune a unui beneficiar este să își cunoască bugetul. Iar dacă nu reușește singur, poate fi îndrumat, prin explicarea etapelor tehnologice ale casei (sunt diverse costuri însemnate de care un client uită). Din punctul meu de vedere, clientul trebuie să își stabilească un buget (cu toleranțe acceptate și de beneficiar, și de constructor), după care să își ridice o locuință care să se încadreze în acel buget. Căci după ce bugetul este împărțit în etapele tehnologice, se creează o imagine de ansamblu, dar detaliată”, adaugă reprezentantul Cross Projects.

  • Casa „la roșu” (structura și pereții) reprezintă circa 25-30% din costuri
  • Instalațiile electrice, termice și sanitare reprezintă 25-30%
  • Finisajele interioare și exterioare „înghit” 40-50% din costul total al unei case
  • Totodată, este bine să fie luat în calcul încă de la început eventuale costuri neprevăzute

În construcția unei case, cea mai bună variantă este cea care își mulțumește pe deplin proprietarul, iar cea mai ieftină casă este cea care se încadrează în bugetul inițial. Mai mult, criteriul de bază în construcția unui cămin trebuie să fie funcționalitatea, nu dorința de a impresiona vizitatorii sau trecătorii. Totodată, proprietarii nu trebuie să piardă din vedere faptul că economiile pe care le aduce colaborarea cu un specialist sunt mult mai mari și mai importante decât costurile investiției inițiale.

ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:

2 October 2014