Construcțiile, în România, funcționează după reguli învechite, complet neadaptate realităților actuale. Aceasta este problema care stă la baza unora dintre cele mai blamate segmente ale construcțiilor: urbanismul și autorizarea. Normele folosite în acest moment sunt cele instaurate de regimul imediat post-comunist, legi de tranziție, făcute pentru a aduce un oarecare echilibru într-o Românie puternic destabilizată pe toate liniile. 25 de ani mai târziu, aceleași legi, încă în funcțiune, aduc numai probleme. După multiple presiuni de la grupuri de profesioniști, a venit și momentul schimbării: se redactează modificarea și înăsprirea codului urbanistic și al autorizării construcțiilor.

40467-lege_constructii.jpg2016 pare să fie un an revoluționar, pentru domeniul construcțiilor. La începutul anului s-au înăsprit normele de control și s-a crescut valoarea contravențiilor, pentru ca acum să se discute despre o adevărată schimbare de paradigmă în domeniu: modificarea legilor care sunt în funcțiune de 25 de ani în urbanism și autorizare. Dacă aceste schimbări vor fi implementate, atunci pentru problemele apărute vor fi amendați includiv directorii din primării, iar cuantumul amenzilor va fi de până la 50 de ori mai mare decât sancțiunile care se practică în prezent.

În urbanism și autorizare se simte de mulți ani o nevoie acută de schimbare. Este nevoie nu doar de sancțiuni, ci de disciplină, omogenitate, legi care să fie clare, să se aplice cu consecvență și să fie temute de cei rău-intenționați. Altfel vom continua să alungăm marii investitori și să îi nedreptățim pe cei care vor să își construiască o locuință în limitelte legii”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Mihai Manea, directorul firmei de construcții Manea Cons. 

Disciplina în urbanism și autorizarea construcțiilor se poate obține doar prin amenzi usturătoare, arată actul redactat de Guverm

Momentan, documentul este redactat de către Guvern și nu este în forma finală. Dar din conținutul actual reiese faptul că se dorește întărirea disciplinei în urbanism și autorizarea construcțiilor, iar pentru a atinge acest țel, s-ar putea impune amenzi de până la 50 de ori mai mari decât cele aplicate în prezent, dar și sancțiuni drastice pentru fraude des întâlnite în acest moment.

De exemplu, prin noul set de legi, se prevede clar faptul că dacă o instituție publică nu oferă informații publice referitoare la urbanism și amenajarea teritoriului, atunci amenda poate să ajungă la 50.000 de lei. Spre comparație, în legea care se află în vigoare, amenda minimă este de 1.000 de lei”, continuă constructorul Mihai Manea.

Desființarea construcției fără autorizației nu va mai fi trecută cu vederea și va aduce sancțiuni usturătoare

Aceeași amendă este prevăzută și în cazul în care se descoperă documentații care conțin date eronate, caz în care se poate ajunge chiar și la aplicarea legii penale. Momentan, sancțiunile prevăzute pentru același scenariu de către legea aflată în vigoare variază între 1.000 și 9.000 de lei. Totodată, prin noua lege se stabilește clar cine trebuie să aprobe și să semneze documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism. Dacă actul este semnat de cineva care nu are această autoritate, atunci amenda variază între 10.000 și 25.000 de lei. Nu vor mai fi trecute cu vederea și lucrările de desființare, fie totală sau parțială, ale unei construcții. În acest caz, amenzile erau mari și până acum, doar că nu le aplica nimeni. Astfel, amenda varia între 1.000 și 100.000 de lei. Dacă legea va fi implementată, atunci limita inferioară va crește la 20.000 de lei, în timp ce limita superioară se va reduce la 50.000 de lei.

CITEȘTE ȘI: 

6 July 2016