Într-o perioadă în care construcțiile verzi au început să atragă deopotrivă atenția clienților și dezvoltatorilor de imobiliare, sintagme precum „reduce consumul de energie până aproape de zero” sunt tot mai des întâlnite. Iar acesta este, într-adevăr, un aspect foarte important în domeniul construcțiilor verzi și o performanță care încă nu a putut fi atinsă de construcțiile convenționale. Însă clădirile verzi pot fi mult mai mult de atât. Constructorii cei mai atenți la detaliu din această branșă sunt de părere că o clădire cu adevărat verde este aceea care folosește energia regenerabilă, diversitatea materialelor și diversitatea tehnologică, toate pentru a atinge scopul suprem: acela de a ridica o construcție care este înglobată perfect de natură.

36238-constructii_verzi.jpgCând românii abia s-au acomodat cu conceptul de clădiri verzi și ce presupune acesta, în linii mari, specialiștii din domeniu încearcă să împingă viziunea potențialilor clienți un pas mai înainte. De data asta se vorbește despre concepte abstracte, precum „viziunea holistică a construcțiilor verzi”. Aceștia sunt cei care calculează de la bun început cum pot influența locul construcției și materialele folosite, astfel încât proiectul să fie în aceeași măsură prietenos cu natura, cât și perfect pentru proprietar.

Nu este niciodată prea devreme să fii corect. Noi forțăm puțin nota nu pentru a pune totul în aplicare de azi, ci pentru a ne asigura ca tot ceea ce facem azi este cu bătaie lungă, că abordăm problematici care vor avea ecou în viitor, peste 20-30, poate chiar 50 de ani. Iar cele mai mari probleme pe care le vedem astăzi sunt că tot ce înseamnă construcții verzi are un echivalent în timp. De exemplu, faptul că până în anul 2020, întreaga lume trebuie să atingă anumite standarde ecologice. Acest tip de termen îți permite să amâni. Iar noi vrem să începem azi. De azi trebuie să nu mai risipim materiale, să folosim energia regenerabilă, să folosim diversitatea materialelor și diversitatea tehnologică pentru ca tot mai multe lucruri să funcționeze în rezonanță cu natura”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Steven Beckers, oficialul companiei de consultanță Lateral Thinking Factory.

Prioritățile legate de energie sunt greșit interpretate

Tot greșit interpretate sunt și prioritățile legate de energie. Creșterea costurilor pe acest segment este, bineînțeles, o problemă în sine, dar atunci când interpretată într-un context mult mai larg, situația devine alarmantă.

Toată lumea își concentrează eforturile asupra consumului de energie, în acest moment, ceea ce este foarte important, bineînțeles, în condițiile în care civilizația carbonului se apropie de sfârșit. Lucrurile trebuie să se schimbe, într-un fel sau altul, dar acesta este doar un aspect. Nu trebuie neglijate nici sănătatea, biodiversitatea, toate sunt la fel de importante. Este important de știut faptul că Națiunile Unite au trecut biodiversitatea pe același palier cu stratul de ozon și încălzirea globală”, continuă Steven Beckers.  

Construcțiile verzi, așa cum se fac azi, nu sunt greșite. Doar că trebuie îmbunătățite

Această viziune pare a fi o aprofundare inutilă, în momentul în care construcțiile verzi abia au devenit un concept înțeles și des aplicat. Cu toate acestea, cei care predică acest tip de gândire susțin că viziunea lor este complementară tuturor celorlalte idei de construcții verzi, pe care nu încearcă să le înlocuiască, ci doar să ofere o altă viziune asupra direcției în care mergem.

În acest moment, oamenii sunt dispuși să încerce construcțiile verzi, chiar dacă există senzația greșită că proiectul o să coste mai mult. Întotdeauna, prima întrebare este „Cât o să coste în plus?”. Privit individual, răspunsul este eronat. Da, costurile inițiale sunt mai mari decât în cazul unei construcții clasice. Dar când te gândești că pe toată durata de viață, construcția respectivă nu doar că economisește, dar chiar ar putea produce energie pentru vânzare, deci ar putea genera încasări sigure, atunci construcțiile convenționale devin mai scumpe”, demonstrează oficialul Lateral Thinking Factory.  

După cum era de așteptat, țările puternic orientate către creșterea calității vieții au implementat deja acest tip de viziune asupra construcțiilor. Suedia și Danemarca, de exemplu, au decretat că acest tip de principii sunt obligatorii pentru toate clădirile publice. În SUA și Asia, evoluția în această direcție este rapidă. În unele cazuri, argumentele sunt legate de protejarea mediului. În alte cazuri încă, de exemplu în Asia, orientarea este mai degrabă una economică: doar prin rigurozitate se poate ajunge la un model economic valid, care să susțină ritmul de dezvoltare al zonei, în timp ce protejează natura, crează locuri de muncă și aduce satisfacție oamenilor.

CITEȘTE ȘI:

28 January 2015