Cel mai mare şi cel mai vibrant oraş scandinav, Copenhaga este capitala Danemarcei de sute de ani. Numele său se traduce în daneză prin „portul comercianţilor" şi se datorează poziţiei sale strategice la Marea Baltică. Copenhaga a fost declarată în mod repetat ca fiind una dintre metropolele cu cel mai bun nivel de trai, precum şi una dintre cele mai „eco-friendly" capitale.

22133-orasul-copenhaga.jpgDanemarca este cea mai mică şi cea mai sudică dintre ţările scandinave, cu o populaţie de doar 5,5 milioane locuitori. Cu toate acestea, este printre cele mai bogate state din lume: produsul intern brut pe cap de locuitor a fost de 56.147 dolari, în 2010, conform datelor Fondului Monetar Internaţional.

Copenhaga reprezintă căminul uneia dintre cele mai vechi regalităţi europene, astfel că există numeroase castele ce îi încântă pe turişti. Este un oraş eclectic, în care clădirile medievale se îmbină perfect cu atmosfera modernistă resimţită mai ales în artă şi arhitectură. În acelaşi timp, este unul dintre cele mai costisitoare oraşe europene, aşa că nu este vreo mirare faptul că gradul de împroprietărire este destul de scăzut. Construcţiile noi, cum ar fi cele din zona Amager, sunt oferite la preţuri rezonabile, dar în centrul Capitalei numai cei mai înstăriţi investitori îşi pot permite să achiziţioneze o proprietate.


Preţul per metru pătrat al unei locuinţe centrale poate fi şi dublu faţă de salariul mediu lunar

22134-copenhaga_2.jpgPiaţa imobiliară a Copenhagăi este extrem de activă, iar în ultimii zece ani s-au înregistrat aprecieri de preţ de aproximativ 15%, anual. Proprietăţile nu se devalorizează, deşi danezii nu îşi permit să îşi achiziţioneze propriul cămin - salariul mediu net în Capitală este de 2.500 euro/lună (conform Numbeo), în timp ce preţul proprietăţilor este extrem de costisitor. Din acest motiv, cei mai mulţi danezi locuiesc cu chirie în Copenhaga.

Preț mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central - 4.400 euro/mp
  • Apartament semicentral - 2.600 euro/mp

Destul de incomod este faptul că cele mai multe clădiri rezidenţiale vechi nu sunt dotate cu lifturi, respectiv în blocurile de până în şapte etaje, locatarii sunt obligaţi să facă mişcare în fiecare zi. Ca în multe alte oraşe, există un impozit pe proprietate, dar suma este decentă.

Cetăţenii străini au aceleaşi drepturi de achiziţie şi obligaţii ca şi danezi, nefiind obligatoriu să fie cetăţeni europeni pentru a putea fi proprietari în Copenhaga. Locuinţele amplasate în cartiere precum Frederiksberg, Osterbro sau Langelinie sunt printre cele mai dorite, dar această poziţionare vine, bineînţeles, şi cu un anumit preţ. În locul acestor zone, cei mai mulţi expaţi din clasa medie aleg proprietăţi situate mai departe de centrul oraşului, bazându-se pe mijloacele de transport în comun, care sunt extrem de bine puse la punct.

Chiria unui apartament turistic este de trei ori mai mică decât preţul unei camere de hotel

22135-copenhaga_port_1.jpgCapitala Danemarcei este faimoasă pentru diversitatea sa. Există numeroase oferte de apartamente de închiriat în regim hotelier: de la saloane antice, în interiorul unor superbe clădiri vechi, până la apartamente business, în clădiri moderne şi compacte. Cele mai multe astfel de locuinţe sunt amplasate în centrul oraşului, pentru a fi la îndemâna delegaţilor cu afaceri.

  • Apartament cu un dormitor - central: 900 euro/lună; semicentral: 650 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare - central: 1.700 euro/lună; semicentral: 1.100 euro/lună

Chiria unui apartament este extrem de atrăgătoare, iar turiştii care aleg această variantă plătesc, pentru o săptămână, circa o treime din preţul pe care l-ar da pe o cameră de hotel. Perioada de închiriere nu este, în general, mai mică de o săptămână, fiind cerut şi un depozit de garanţie. Cele mai multe locuinţe închiriate în regim hotelier dispun, la cerere, de serviciile unei menajere şi sunt mobilate şi utilate complet.

CITEȘTE ȘI: În Stockholm trebuie să te treci pe liste de aşteptare pentru a închiria o locuinţă


19 November 2011