Preţul unei garsoniere într-una dintre cele mai căutate zone turistice din Europa ajunge la 50.000 de euro, la fel ca în Bucureşti. Chiar şi în condiţiile unui blocaj economic, Spania rămâne atractivă în vederea achiziţionării de proprietăţi. Aceasta atrage în continuare un număr considerabil de turişti.

O proprietate de lux în această regiune a Peninsulei Iberice poate ajunge şi la 10 milioane euro

Costa del Sol, magnet pentru investitori2009 a debutat cu o scădere de aproximativ 10% a numărului de turişti, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform ultimelor date ale Institutului Naţional de Statistică din Spania (Ine), publicate în ediţia online a cotidianului El Mundo.

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că această ţară a bătut toate recordurile, ajungând în ultima perioadă la peste 60 milioane vizitatori anual. În plus, sezonul turistic nu a început încă.

Astfel, achiziţionarea unei locuinţe de vacanţă pe malul Mediteranei rămâne o afacere profitabilă pe termen lung.

Aceasta, mai ales în condiţiile în care preţurile locuinţelor au scăzut cu până la 50% în ultimele şase luni. „Totuşi, este greu de calculat în această perioadă un randament al investiţiei", crede Cosmin Radu, general manager Zero Point Consulting, companie de consultanţă şi intermediere pentru achiziţionarea de proprietăţi imobiliare în Europa. „În principiu, depinde de amplasament", explică el.

Din punctul de vedere al randamentului, Radu recomandă zona Costa del Sol. Deşi preţurile sunt ceva mai mari aici, investiţia poate fi recuperată din închiriere în câţiva ani. „Un apartament cu o cameră se închiriază cu un preţ mediu de 500 euro pe lună, iar pentru o vilă se poate depăşi uşor suma de 3.500 euro", detaliază Cosmin Radu.

În aceste condiţii, randamentul estimat este cuprins între 3 şi 7%. Mai optimistă este Tunde Şerban, Managing Partner în cadrul European Strategic Property Investment. „Amortizarea investiţiei într-un apartament, în mod normal, trebuie să se facă în cel mult 10-12 ani", spune ea.

Motivul pentru care piaţa imobiliară a început să scadă în Costa del Sol a fost preţul exorbitant la care se ajunsese înaintea crizei. Proprietăţile costau în medie 450.000 euro, pentru un apartament de 100 metri pătraţi.

„Cu acele preţuri, perioada de rentabilizare ajunsese la 15-16 ani, fapt care a dezarmat investitorii. În urma scăderii preţurilor proprietăţilor, chiar şi cu 50% în unele cazuri, interesul acestora a revenit", detaliază Şerban.

Românii, tot mai atraşi de ieftiniri

De scăderile de preţuri au profitat şi românii. „Cereri sunt în continuare, am vândut aproximativ 18 locuinţe din decembrie până acum. Potenţialii clienţi amână momentul deciziei, având în vedere actuala criză economică, resimţită destul de puternic în Spania", spune Cosmin Radu.

Numărul programărilor pentru românii care doresc să vizioneze case în această ţară este mult mai mare. „De obicei, cam 80% dintre cei care ajung la faţa locului încheie şi contracte de vânzare-cumpărare", spune Tunde Şerban.

Preţul unei case depinde, în mod firesc, de amplasament, de dezvoltator şi de calitatea construcţiei. O garsonieră, de exemplu, costă minimum 50.000 euro. Pentru un apartament de două camere, situat aproape de plajă, suma cerută depăşeşte 120.000 euro.

Pentru o vilă, preţul poate ajunge şi la 10 milioane de euro. „Trebuie menţionat că în Spania se construieşte la standarde foarte ridicate, după reguli foarte stricte. În acest context, preţurile nu pot scădea ca în România, spre exemplu" explică managerul Zero Point Consulting.

„Clienţii români caută în general proprietăţile cu preţuri cuprinse între 100.000 şi 350.000 de euro", spune Tunde Şerban. Costurile suplimentare sunt 7% TVA, 1,5% taxa notarială şi 1,5% impozit către statul spaniol.

 

Sursa

28 April 2009