Este pentru a treia oara când proiectul Legii Energiei Electrice este supus dezbaterii publice. Schimbările sunt multe, în avantajul consumatorului final şi merg în aceeaşi direcţie cu normele europene. Poate tocmai de aceea, proiectul este atât de greu de implementat.

24022-pc_110324_i7600_ligne-electriques-quebec_sn635.jpgUna dintre cele mai importante schimbări aduse proiectului de lege a energiei electrice este faptul că Guvernul va avea dreptul de a limita sau bloca tarifele la energia electrică până la şase luni sau chiar mai mult, dacă este nevoie. Astfel, în cazul scumpirilor excesive, statul are puterea de a interveni.

„În situaţii de dezechilibre majore între cerere şi ofertă şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei de energie electrică, Guvernul, la propunerea ANRE şi cu avizul Consiliului Concurenţei, poate limita creşterea excesivă a preţurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maximum şase luni, perioadă care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult trei luni, cât timp persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii, prin fixarea unei limite superioare a preţului pe o piaţă centralizată sau limitarea venitului din activitatea reglementată”, se arată în propunerea de modificare de lege.

Amenzi mai mari pentru companii, drepturi mai multe pentru consumatorii finali

De asemenea, o schimbare importantă este faptul că, pentru prima dată, se reglementează în termeni clari modul în care se va realiza eliminarea treptată a tarifelor reglementate. Astfel, proiectul de lege prevede că acestea vor fi înlăturate treptat în intervalul 2012-2015, mai întâi pentru consumatorii non-casnici, apoi pentru cei casnici.

Totodată, se insistă asupra faptului că toţi consumatorii finali ar trebui să aibă o greutate mult mai mare în sancţionarea greşelilor furnizorilor de servicii. Astfel, operatorii vor fi obligaţi să dezvolte reţeaua de distribuţie atât în zonele în care aceasta există deja, cât şi în localităţi sau zone în care nu există încă infrastructura necesară. Dacă o asemenea mişcare nu este profitabilă pentru companie, atunci aceasta are dreptul să ceară autorităţilor locale sau centrale să participe la finanţarea investiţiei. Dacă aceste lucruri nu se vor întâmpla, atunci vor fi aplicate amenzi. Cuantumul acestora a crescut considerabil, comparativ cu cele anterior aplicate.

Proiectul de lege reglementează posibilitatea ca amenda să fie calculată în funcţie de cifra de afaceri a contravenientului, o măsură deseori folosită în prezent de către Consiliul Concurenţei. Astfel, amenzile pot ajunge la pragul maxim de 1.000.000 lei, respectiv 10% din cifra de afaceri anuală a contravenientului. Până acum, amenda maximă ce se poate aplica în caz de încălcare a dispoziţiilor Legii Energiei se ridică la doar 100.000 lei.

CITEȘTE ȘI Locuitul cu chirie te poate îmbogăţi? Află cât de rentabil este să deţii o proprietate

 

27 March 2012