Cota progresivă anunțată pentru anii 2015 și 2016 este poate cea mai importantă veste de schimbare în politica de impozitare. Momentan însă, este vorba doar despre un document care, deși este elaborat de Ministerul Finanțelor, a fost infirmat la nivel oficial. Cu toate acestea, specialiștii spun că nu există opreliști de ordin legislativ care să împiedice implementarea unui asemenea act, în cazul în care el ar fi propus spre concretizare.

35764-impozit_locuinta.jpgDiscuțiile despre cota unică au fost ample, în ultimii ani, dar voci puternice din politică au declarat recent că aceasta ar trebui înlocuită cu un sistem mai modern de impozitare. Cu toate acestea, actualul ministru al Finanțelor a negat vehement că ar exista asemenea planuri.

Impozitele datorate pentru clădiri, pentru terenuri și pentru mijloacele de transport vor fi menținute la nivelul actual, în condițiile în care consiliile locale vor păstra actualele niveluri de impozite și taxe locale”, a declarat Ioana Petrescu, Ministrul Finanțelor.

Potrivit unor acte întocmite de Ministerul Finanțelor, cota progresivă ar putea aduce creșteri de 15%, 25% și 35% și impozite pe case și terenuri cu 25% mai mari, în 2015 și 2016. Cu toate acestea, Ministrul Finanțelor Publice a declarat răspicat că niciodată nu s-a făcut un scenariu care să cuprindă elimninarea cotei unice de impozitare. În acest context conflictual, analiștii subliniază că, dacă totuși se dorește schimbarea modului de impozitare cu cel prezentat în documentele neoficiale, nu ar exista nicio problemă de ordin legislativ.

Cota progresivă de impozitare ar putea fi introdusă lesne chiar de la 1 ianuarie 2015. Acest context este avantajat de faptul că declararea venitului se face în 2016. Condiția ar fi găsirea resurselor de a adapta sistemul informatic la nevoile noului sistem de impozitare, căci vechile programe folosite sunt învechite”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Stroescu, expert financiar Trading Parteners.

Unul dintre susținătorii cotei progresive este chiar Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, al cărui nume figurează pe lista potențialilor prim-miniștri sub noul președinte. Cu alte cuvinte, cota unică ar putea să dispară la fel cum a apărut: în urma unei campanii electorale. Aceasta a fost introdusă la 1 ianuarie 2005, după ce a fost principalul subiect al campaniei alianței DA la alegerile din 2004.

CITEȘTE ȘI:

 
 
 

17 November 2014