Creditele pentru locuinţe reprezintă singurul segment unde soldul împrumuturilor au atins creşteri în prima parte a anului acesta, potrivit celor mai recente date publicate de Banca Naţională a României.

31186-eurohouse.jpgÎn luna iunie, soldul creditelor pentru locuinţe era de 38,8 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creştere de 4,9% faţă de începutul anului. O analiză atentă arată că faţă de anii anteriori, se înregistrează o uşoară încetinire a ritmului de creştere. În schimb, faţă de decembrie 2008, soldul creditelor pentru locuinţe a reuşit o creştere de peste 85%, ceea ce demonstrează nivelul foarte mic de pornire. Altfel spus, înainte de criza, băncile acordau cu precădere credite de consum, ulterior, odată cu reducerea consumului, împrumuturile imobiliare au devenit principala sursă de venit a instituţiilor financiare. Specialiştii economici spun că aceasta schimbare a fost influenţată în primul rând de Guvern, prin lansarea programului Prima Casa.

AFLĂ Cum mai poţi economisi, cu un credit ipotecar? Rambursarea parţială: 150 lei/lună te ajută să salvezi 14.000 euro

Trebuie subliniat faptul că eforturile BNR de a încuraja creditarea în lei nu au fost în van. Pe acest segment, datele băncii centrale arată o cerere mai mare încă de anul trecut, când împrumuturile în lei au crescut cu 20%. Această tendinţă de creştere s-a menţinut şi în primele şase luni ale lui 2013, creditele în monedă naţională înregistrând un avans cu încă 14%. 

Totuşi, nu putem spune că împrumuturile în lei au ajuns la un nivel mulţumitor dacă facem o comparaţie cu cele în valută. Ponderea creditelor în lei este încă extrem de redusă, reprezentând doar 5% din totalul creditelor pentru locuinţe acordate populaţiei. 

Creditul imobiliar în valută domină mai departe piaţa creditelor pentru locuinţe. Chiar dacă în procente, evoluţia este mai lentă, sumele în valori absolute arată preferinţa puternică a populaţiei pentru finanţări în moneda străină, atunci când vine vorba de achiziţia unei case” explică specialiştii conso.ro.  

În ce priveşte creditele în euro, în primul semestru din 2013, soldul acestora a înregistrat creşteri egale cu 1,8 miliarde lei. Spre comparaţie, soldul actual al tuturor creditelor în lei acordate de bănci este de doar 2 miliarde lei. 

Pe segmentul creditelor de consum, băncile nu stau foarte bine, aici înregistrându-se scăderi, o tendinţă ce se menţine de peste patru ani. Concret, în primul semestru din 2013, piaţa s-a contractat cu încă 3,6%, iar faţă de decembrie 2008, soldul creditelor este mai mic cu aproape 25%.

CITEȘTE ȘI: Achiziţia unei locuinţe este însoţită de noi responsabilităţi. Ce aspecte trebuie să ia în calcul chiriaşul devenit proprietar?


23 July 2013