Puţini români mai reuşesc să întrunească toate criteriile pentru a accesa un credit bancar, deşi populaţia ar avea „dreptul moral” de a beneficia de ajutor financiar din partea băncilor, declară Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Clienţii eligibili deja s-au împrumutat la bănci, astfel că, în viitorul apropiat, instituţiile îşi vor selecta clienţii cu precădere din rândul companiilor.  

30792-adrian_vasilescu.jpgCreditarea persoanelor fizice nu se mai face cu la fel de multă uşurinţă ca în anii trecuţi, iar BNR nu va relaxa condiţiile de eligibilitate  în viitorul apropiat. Reprezentanţii Băncii Naţionale subliniază că sistemul de creditare a populaţiei este extrem de important într-o economie sănătoasă, însă băncile trebuie să îşi selecteze mult mai atent clienţii de acum înainte.

„Banca Naţională în niciun caz nu îşi ridică mâinile, cum se spune, de pe creditarea persoanelor fizice. Este important ca acest sistem de creditare a persoanelor fizice să funcţioneze în continuare. Populaţia are dreptul la credite, dar din păcate acesta este numai un drept moral pentru că, material, lucrurile sunt mai complicate, în sensul că, aşa cum se spune, „miresele frumoase s-au cam măritat”“, a declarat consilierul Adrian Vasilescu, citat de Mediafax.

Băncile au acordat deja credite persoanelor care întruneau toate criteriile de eligibilitate, astfel că circa 3,5 milioane români au luat împrumuturi, a mai adăugat oficialul. Drept urmare, în prezent, este foarte redus numărul persoanelor care îndeplinesc condiţiile impuse de bănci, deşi instituţiile „privesc în toate părţile” după clienţi.

„Foarte puţini reprezentanţi ai populaţiei mai îndeplinesc condiţiile în ziua de astăzi ca să vină la creditul unei bănci. Pentru noi este limpede că în etapa imediat următoare creditarea populaţiei nu poate fi decât în pasul 2. Adică creditul pleacă de la bancă la întreprindere, la companie, compania face producţie, face locuri de muncă mai multe şi în felul acesta ajunge ceva din creditul acesta şi la populaţie prin salarii mai bune, prin locuri de muncă şi prin alte condiţii materiale", a explicat reprezentantul BNR.

Condiţiile de creditare vor deveni mai blânde odată cu creşterea economică, însă economia reală mizează pe o relansare bazată pe creditare. Drept urmare, aşteptarea ar putea fi îndelungată, susţine Vasilescu. Mai mult, acesta a mai subliniat că „băncile au un rol foarte important în schimbarea mentalităţii la relansarea creditării”.

CITEȘTE ȘI: Cum mai poţi economisi, cu un credit ipotecar? Rambursarea parţială: 150 lei/lună te ajută să salvezi 14.000 euro

 

25 June 2013