Creditele în franci elveţieni au fost colacul de salvare al celor care nu se încadrau la credite în euro sau dolari, în perioada de plin boom imobiliar. Acum, aceeaşi valută este cea care le goleşte portofelele, lună după lună. Ratele aproape că s-au dublat, iar mulţi proprietari au ajuns în imposibilitatea de a-şi plăti locuinţele.

20261-21_balanta_shutterstock_13_c84bbcc737.jpgExistă soluţii pentru cei care au contractat credite în franci elveţieni, dar niciuna nu permite o rezolvare imediată şi o întoarcere radicală a situaţiei. Realitatea este dură pentru cei care au astfel de credite: pentru a-şi micşora simţitor costurile, nu pot decât să spere că perioada de avânt a monedei elveţiene va lua sfârşit cât mai repede.

Refinanţarea, o alegere mai mult păguboasă decât de ajutor

Specialiştii recomandă proprietarilor de credite în franci elveţieni să mai aştepte un an-doi până când să se gândească la o refinanţare printr-un credit în euro, dolari sau lei. În momentul acesta, o asemenea mişcare este chiar contraindicata.

„Refinanţarea este cea mai comună rezolvare pentru incapacitatea de plată a creditelor, dar asta atunci când creditul este scump. Acum însă, problema nu este costul creditului, ci evoluţia cursului valutar. Leul s-a depreciat cu 70% în ultimii ani, în timp ce francul a continuat să se întărească.", spune Ana Sima, consultant financiar.

Drept dovadă, dacă în 2007 francul se tranzacţiona la un curs mai mic de 2 lei, azi a atins un maxim istoric de 4 lei. Cu alte cuvinte, pentru a cumpăra o locuinţă de 50.000 euro în 2007, era nevoie de un împrumut de 80.000 de franci. Acum, aceeaşi sumă în franci valorează aproape 74.000 euro. deci rezultă o depreciere de 20.000 euro, care nu mai poate fi recuperată.

„Acum este la fel de greşit să îţi refinanţezi creditul în franci, la fel cum a fost şi în 2007 să contractezi un credit în această valută. Practic, clienţii au luat aceşti bani pentru a cumpăra nişte locuinţe la nişte preţuri astronomice, moment în care au marcat prima pierdere consistentă. Francul este acum extrem de bine evaluat, motiv pentru care refinanţarea împrumutului într-o altă monedă, le-ar aduce încă o dată un prejudiciu financiar. Practic, ar plăti de două ori mai mult decât trebuie.", arată Bogdan Craiu, broker de credite.

Există însă şi un scenariu în care refinanţarea poate fi de ajutor.

„Singurul caz în care refinanţarea ar putea fi o soluţie sănătoasă este acela în care clientul negociază cu banca refinanţarea, la un curs plafonat de instituţie. Practic, banca ar trebui să lucreze puţin împotriva intereselor ei, pentru a nu se ajunge în situaţia executării silite, pe care niciuna dintre părţi nu o doreşte.", continuă Ana Sima.

Restructurarea face creditul mai uşor de suportat şi pentru client, şi pentru bancă

Înainte să se gândească la refinanţare, clientul cu credit în franci elveţieni ar trebui să ia în calcul restructurarea. Acest lucru presupune o discuţie cu ofiţerul de credit, care va încerca să afle motivele pentru care clientul nu își mai poate plăti ratele şi, în funcţie de capacitatea financiară a acestuia, își poate schimba condiţiile contractuale. Astfel, perioada de creditare se poate prelungi, ceea ce duce automat şi la o micşorare a ratelor lunare.

„De asemenea, băncile pot chiar să ofere perioade de graţie, adică o perioadă de câteva luni, uneori poate ajunge şi la un an, timp în care clientul nu trebuie să plătească rata, ci doar dobânda aferentă. Practic, banca acordă clientului un timp pentru a se pune pe picioare pentru a putea continua să plătească.", spune Bogdan Craiu.

Însă perspectivele optimiste ale analiştilor financiari arată că există şanse ca această prăpastie dintre monede să se diminueze sau chiar să dispară în timp, dacă criza datoriei publice din zona euro va fi rezolvată. Dar chiar şi după această perioadă de timp, francul se va deprecia faţă de euro într-un ritm strâns legat de revenirea economiei europene. Între timp însă, parlamentul elveţian vrea să lanseze francul de aur, o monedă care ar trebui să intre în circulaţie alături de clasica hârtie. Acesta este un moment istoric pentru întreaga Europă, căci o asemenea decizie ar echivala cu revenirea la sistemul financiar bazat pe etalonul aur. Este prima oară când se discută oficial în Europa despre acest lucru şi, în mod bizar, se întâmplă tocmai în ţara a cărei monedă este considerată cea mai solidă valută şi cel mai bun instrument de refugiu, faţă de fluctuaţiile din întreaga lume. Tocmai de aceea, valutele din întreaga lume - în special dolarul - sunt supuse francului.

AFLĂ Care este prima bancă din România care oferă înlesniri celor cu credite în franci elveţieni



9 August 2011