Modificările Codului Fiscal pentru anul 2010, propuse de Ministerul Finanţelor, vor include şi majorarea Impozitelor pe case, terenuri şi maşini cu 20,5%.

"Codul Fiscal prevede ca taxele şi impozitele fiscale să fie actualizate cu nivelul inflaţiei, astfel că, după calculele noastre, creşterea va fi de 20,49%, care se va aplica tuturor impozitelor locale în sumă fixă", a declarat, joi, Gheorghe Marinescu, şeful direcţiei Taxe şi Impozite Locale din MFP.

El a arătat că altă modificare inclusă în Codul Fiscal şi aplicată tot din 2010 va viza impozitarea spaţiilor comerciale deţinute de persoanele fizice.

Astfel, în funcţie de tipul de material din care este construit spaţiul se va aplica o sumă fixă în lei, pe metru pătrat, plus o cotă de impozitare cuprinsă între 0,25%-1,5%.
"Impozitarea spaţiilor comerciale deţinute de persoane fizice se va face diferit faţă de o persoană fizică ce deţine un spaţiu de locuit. În plus, această măsură va duce la o creştere a veniturilor la buget", a spus Marinescu.

În prezent, persoanele fizice care au spaţii comererciale plătesc 689 de lei pe metru pătrat, la care se adaugă un coeficient de 0,1% din valoarea totală.

Conform viitorului Cod Fiscal, impozitul va fi de circa 2.000 de lei pe metru pătrat, la care se adaugă un coeficient cuprins între 0,25% şi 1,5%, stabilit de autorităţile locale. Valoarea impozitului creşte, astfel, de 3-4 ori. Potrivit lui Marinescu, forma rescrisă a Codului Fiscal va fi publicată vineri pe site-ul Ministerului de Finanţe, pentru dezbatere publică.

26 February 2009