Banca Centrală Europeană ar trebui să anunţe joi o creştere a politicii de dobândă monetară de 0,25%, potrivit tuturor semnalelor. Această mişcare se va traduce în România în scumpirea creditelor în euro, cu dobândă variabilă. Această scumpire generată de contextul internaţional ar putea fi însă dublată de o nevoie a bancherilor locali, care spun că lucrează cu marje destul de mici.

19588-bursa__crestere_05188000.jpgRatele românilor cu credite în euro pot creşte cu câteva zeci de euro lunar

Banca Centrală Europeană va majora joi, după toate probabilităţile, dobânda de politică monetară stabilită în aprilie la nivelul de 1,25%. Atât analiştii locali cât şi cei internaţionali sunt de părere că va fi o mare surpriză dacă BCE nu va face această mişcare. Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet a rostit deja o replică cheie: instituţia este "foarte vigilentă" în privinţa inflaţiei din zona euro. Aceasta este expresia pe care oficialul a folosit-o mereu înainte de înăsprirea politicii monetare. Pe plan local, acest lucru înseamnă o nouă creştere a dobânzii pentru creditele în euro, cu dobândă variabilă.

„E foarte puţin probabil ca băncile să scadă marja astfel încât să absoarbă creşterea dobânzilor. Paşi de 0,25% la trei luni, la şase luni, nu influeţează foarte mult dobânzile. Problema reală o să apară în momentul în care EURIBOR nu o să mai fie puţin peste 1%, ci o să ajungă la 3%, iar rata poate creşte semnificativ. Să luăm un exemplu: dacă o dobândă anuală efectivă la un credit ipotecar acum este de 1%, în momentul în care EURIBOR ajunge la 3%, dobânda anuală efectivă va creşte la 9%. Diferenţa de 2% poate însemna zeci de euro la rata lunară.", arată Cristian Orgonaş, analist economic.

În România, dobânzile vor creşte de două ori

Problema cea mai mare pentru românii cu credite este faptul că atât bancherii internaţionali cât şi cei locali vor o creştere a dobânzii. Aşa că este posibil ca la noi, dobânda să crească de două ori.

„O creştere a dobânzilor este considerată necesară de bancherii locali pentru că raportul leu-euro este ţinut sub o anumită benefică presiune de către BNR, dar şi datorită faptului că resursele în euro pentru bănci sunt scumpe. Astfel, va fi un efect combinat al acestor două tendinţe locale şi financiare. Pentru început, creşterea o să fie de 0,25 puncte procentuale, care se va urma de către bănci fără să se depăşească această creştere. Apoi e posibil să mai pună un sfert de punct procentual, chiar o jumătate de punct procentual.", arată Bogdan Baltazar, analist economic.

Există şi bancheri optimişti, care spun că momentan nu poate fi vorba despre modificări majore la nivel de cost al clienţilor. Chiar dacă se lucrează cu marje mici.

„Scumpirea dobânzilor va fi resimţită doar dacă se modifică şi EURIBOR. Deocamdată a crescut, dar nu la nivelul de 2004-2005, când era de 5%. Deocamdată suntem la un nivel rezonabil, EURIBOR azi este undeva la 1,57, deocamdată lucrurile sunt sub control. Cursul se menţine la un nivel acceptabil, deci situaţia arată bine. Iar acest lucru este dovedit de dobânzile pentru creditele Prima Casă.", arată Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoane fizice la BRD - Groupe Societe Generale.

Această atitudine relaxată a bancherilor nu este însă una permanentă, mai ales într-un context economic atât de agitat cum este acesta pe care îl traversăm. Motiv pentru care modificările în politicile de costuri bancare sunt într-o permanentă mişcare.

„Bancherii nu vor fi niciodată liniştiţi, datorită faptului că e posibil să existe mişcări pe plan european, care este posibil să le crească costurile în euro. Şi atunci, bancherii se supun unor astfel de mişcări pe care e greu să le prevezi. Azi poate fi linişte, mâine poate fi agitat.", conchide Bogdan Baltazar.

Citește și


5 July 2011