Perioada de criză a schimbat multe în preferinţele cumpărătorilor. Dacă a adus un lucru bun, acesta este că românii cântăresc atent toate ofertele şi cumpără uitându-se în primul rând la preţ. Aproape jumătate dintre cei care vor o locuinţă iau în considerare în primul rând preţul şi apoi suprafaţa locuibilă.

Sursa: imopedia.roCriterii precum zona sau vecinii nu mai sunt de luat în calcul atunci când banii sunt număraţi

În ultimii doi ani de recesiune clienţii români şi-au revizuit modul de a clasifica un apartament, conform ultimului studiu realizat de Be Igloo. Acesta a fost făcut pe un eşantion de peste 4.500 de persoane şi a demonstrat că potenţialii clienţi studiază tot Bucureştiul şi cer oferte din orice zonă. O schimbare mare faţă de anii dinaintea crizei, când cei mai mulţi cumpărători veneau cu solicitări clare, dorind un anume cartier sau zonă. Acum compară preţurile din toate părţile oraşului, alegând-o pe cea mai accesibilă.

„Românii care încă mai au bani pentru o locuinţă sunt mai precauţi când vine vorba de cheltuirea acestora. Ei preferă să se uite cu mare atenţie la toată oferta de pe piaţă, chiar dacă acest lucru întârzie procesul de achiziţie, şi să cumpere acolo unde preţurile sunt cele mai atrăgătoare, lăsând zona pe planul doi", se arată în comunicat.

Titan şi Militari în topul preferinţelor

Oricine şi-ar dori un apartament ieftin, cu o amplasare centrală. Dar cum acest lucru nu este posibil, românii caută compromisul. Ei optează pentru apartamente din cartiere ieftine, dar cu o reţea de mijloace de transport în comun bine dezvoltată, care să îi poată duce în centru cu uşurinţă. Astfel, 30% dintre cumpărători îşi doresc o locuinţă în cartierul Titan, iar 13% în Militari.

Conform aceloraşi criterii, Drumul Taberei este printre codaşe în lista preferinţelor, din cauza lipsei liniei de metrou. Tot spre sfârşitul clasamentului este şi zona de nord a Capitalei, din cauza accesului greu şi a preţurilor uşor inaccesibile, zonă pentru care optează mai puţin de un procent dintre potenţialii cumpărători.

„Nu este deloc surprinzător faptul că oamenii aleg zone precum Titan şi Militari, dacă luăm în considerare că aici apartamentele cu două camere au preţuri începând cu 52.000 euro, iar în celelalte zone preţurile sunt aproape duble" susţin autorii studiului.

Abia în momentul în care găsesc o locuinţă care le convine ca preţ, clienţii se uită la aspecte precum calitatea clădirii, întreţinerea apartamentului sau sistemul de pază, arată acelaşi studiu.

Deoarece nevoile clienţilor întrunesc acum mai multe elemente, aceştia au început să caute mai multe informaţii, să meargă la mai multe vizionări şi să fie mai exigenţi atunci când este vorba de o locuinţă. Acordă mai mult timp procesului de selecţie, iar la final aleg preţul cel mai avantajos în condiţii optime.


7 April 2011