Stabilitatea economică mondială din ultimii ani s-a făcut cu sacrificii și exagerări, în urma cărora s-au creat noi bule financiare. Pericolele se întrevăd din toate părțile: SUA, Japonia, China, Europa – dolarul, băncile centrale, deficite bugetare, toate sunt marcate cu semnale de alarmă. Adevărul nu este tocmai încurajator: este foarte posibil ca 2016 să fie anul unei noi prăbușiri economice mondiale, dar acest lucru ar putea fi ocolit sau măcar amânat. Iar acest scenariu optimist poate fi atins fie prin strategie, fie prin norocul unor măsuri internaționale cumulate întâmplător cu succes.

39519-economie_mondiala.jpgOamenii de afaceri, investitorii, experții în economie dar și oamenii de rând așteaptă cu înfrigurare evoluția economică a anului 2016. Nimeni nu s-a îmbătat cu apă rece după rezultatele pozitive ale anului trecut, din contră. Acum toată lumea pare să fie de acord cu scenariul unei iminente prăbușiri economice globale. 2016 este anul în care acest lucru s-ar putea întâmpla, dar ar putea la fel de bine să fie 2017 sau 2018. Cert este că siguranța economică este un termen care rămâne de domeniul trecutului.

Sunt atât de mulți factori care pot congrega pentru a conduce la prăbușirea ecnomică globală în 2016: perturbațiile piețelor financiare, deciziile FED, intervențiile BCE, bursele, Banca Japoniei etc. Ne putem aștepta la frânări bruște ale economiei globale, la fluctuații mari și la costuri în creștere pentru împrumuturi bancare. Dolarul s-ar putea întări prea mult, devenind astfel chiar dușmanul propriei țări, tensiunile geopolitice inflamează și mai mult situația, iar întregul tablou se transformă în definiția haosului mondial”, explică Mihai Tănase, analist economic.

Problemele unei singure țări se pot transforma cu ușurință în problemele întregii lumi

Problemele cumulate ale tuturor țărilor se transformă în grija fiecărei nații, indiferent de puctul geografic în care este situată. Similar, mișcările fiecărei entități cu greutate de decizie pe piața financiară ar trebui să capteze atenția oricui, indiferent cât de departe se întâmplă o schimbare. Dacă SUA, China sau Japonia schimbă ceva, România va fi cu certitudine afectată.

FED va trebui să analizeze atent fiecare pas din 2016, pentru că dolarul este deja atât de puternic încât funcționează împotriva industriei naționale. Banca Centrală Europeană ține garda sus până în 2017, cel puțin, prin programul de stimulare economică pe care o impune tuturor băncilor centrale. China și Japonia au prezentat deja programe care include planuri de rezervă”, explică analistul economic.

Datoriile externe cumulate după 2008 încă trag în spate țările emergente, precum România

Așadar, există premisele necesare pentru a evita sau măcar amâna criza economică anunțată pentru anul în curs. Însă acest lucru ține atât de strategie, cât și de șansă. De modul în care se aliniază realitatea și determinările statistice. Pentru că la problemele actuale se adaugă și problemele mai vechi, care prin din urmă țările care au încercat să fugă de recesiune.

Spania este marcată de foarte multe riscuri: șomaj foarte ridicat, posibila separare de Catalonia, decăderea clasei politice. Acesta este un  caz extrem, dar economiile emergente sunt aproape întotdeauna înfrânate de îndatorările externe contractate după criza din 2008. În acest peisaj apare și situația privilegiată a Germaniei, care s-a detașat alarmant de celelalte state membre”, continuă analistul economic.

În tot acest timp, fiecare țară în parte experimentează formule economice considerate drept atipice, cu un factor de risc ridicat, dar absolut necesare. Planurile convenționale nu funcționează în perioade turbulente. Acum sunt necesare injecțiile fabuloase de  și rate negative de politică monetară, alături de fluctuații șocante pe piața valutară. Avantajul țărilor emergente, precum România, este însă acela că sunt indirect expuse la problemele financiare. Acest lucru se datoarează în special faptului că tranzacțiile nu se fac în euro, iar monezile locale funcționează ca niște umbrele în calea șocurilor financiare. Șocul este însă doar diminuat sau întârziat, nu și anulat. Anul 2016 urmează deci să se desfășoare surprinzător, iar întreaga lume trebuie să fie pregătită pentru cele mai negre scenarii, fără a-și pierde însă speranța.

CITEȘTE ȘI:

8 February 2016