Că este vorba de câteva zile de shopping, de o vacanță la schi, de perioada sărbătorilor de iarnă sau de un concediu de relaxare pe perioada verii, Austria este una dintre destinaţiile preferate de români. Consultanţii imobiliari austrieci confirmă faptul că există o afinitate a românilor şi pentru proprietăţile imobiliare din Austria.

VienaSituată nici prea aproape, nici prea departe de România, Austria pare să fie destinația perfectă de concediu pentru mulți români. Nimic nou aici, deoarece sunt câțiva ani buni de când este această tendință la noi. În schimb, în ultimul timp, se pare că din ce în ce mai mulți români s-au orientat către piața imobiliară austriacă, care nu a fost deloc afectată de criza mondială. Prețul proprietăților s-a menținut, ceea ce face ca acestea să fie o excelentă opțiune de plasare a banilor.

21339-matthias_rettenbacher.jpgAm avut clienți din România, Cehia, Polonia sau Rusia. Vorbesc despre oameni care vin aici pentru a-și achiziționa un apartament sau o casă de vacanță. În general, aceștia sunt dispuși să investească aceleași sume ca și austriecii, nu sunt diferențe la capitolul acesta. Clienții aceștia sunt oameni cu bani, care își permit să vină în Austria de trei-patru ori pe an, dacă nu mai des, și care dețin locuințe de vacanță și în țara lor natală”, declară Matthias Rettenbacher, reprezentant RE/MAX Austria.

Profilul cumpărătorului român în Austria

Sunt două categorii de clienți – cei care locuiesc în România și doresc o casă de vacanță sau o proprietate în care să își investească banii și cei care sunt stabiliți de mulți ani în Austria și care își achiziționează un cămin, conform spuselor consultanților imobiliari austrieci. Iar prima categorie este bine reprezentată de oamenii de afaceri români, cu venituri uluitoare.

Românii care s-au stabilit în Austria reprezintă o categorie diferită. Cei mai mulți au o situație financiară foarte bună, unii sunt chiar extrem de realizați. Cel puțin cei cu care am lucrat eu sunt foarte înstăriți și investesc în proprietăți costisitoare. Cu toate acestea, cred că sunt mai numeroși cei care locuiesc în România, dar își doresc o locuință de vacanță aici”, afirmă Wilhelm Fetscher, broker/owner în cadrul RE/MAX.

Românii aleg imobile scumpe în care să își plaseze banii, clădiri valoroase din cartiere care nu sunt accesibile oricui”, spune Franz Zöchmeister, reprezentant al aceleiași companii.

Viena este în topul preferințelor

În ultimii ani, Viena este constant în topul oraşelor cu cel mai ridicat nivel de trai, conform analizelor companiei Mercer Consulting, astfel că este o atracție pentru investitorii din toată lumea. Iar faptul că gradul de împroprietărire este scăzut aici (sub 20%) sau că peste 70% din segmentul rezidențial este deținut de fonduri de investiții internaționale, nu sunt lucruri care par să îi sperie pe investitorii români.

21340-wilhelm_fetscher.jpgAproximativ 10% dintre români sunt extrem de bogați și investesc în proprietăți imobiliare în toată Europa, iar Austria nu face excepție. Cum Viena este un oraș deosebit, proprietățile de aici sunt foarte atrăgătoare. Românii care își cumpără o locuință în Viena au un buget ridicat, astfel că se orientează către proprietăți costisitoare”, spune Wilhelm Fetscher.

Dar nu numai Viena este o opțiune pentru investițiile imobiliare. Zonele de lângă stațiunile turistice sunt și mai atractive pentru pasionații de sporturi de iarnă, care își caută o casă de vacanță. Și la acest capitol, românii alocă bugete uriașe pentru proprietăți exclusiviste. 

 „Cât despre locuințele de vacanță din zone montane, românii preferă stațiuni turistice extrem de apreciate pe plan internațional, cum ar fi Bad Ischl sau Zell Am See. Aceștia aleg cele mai bune proprietăți imobiliare, cu un preț pe măsură, bineînțeles. În general, vorbim despre proprietăți de peste 400 mp, al căror preț este de ordinul a câteva milioane de euro”, încheie Fetscher.

CITEȘTE ȘI Viena, un oraş cu puţini proprietari comparativ cu alte capitale europene

 

4 October 2011