Vin zile şi mai grele pentru piaţa imobiliară din România, dacă guvernul va aproba măsurile de criză propuse. Pe o piaţă şubrezită, astfel de măsuri drastice nu pot conduce decât spre o scădere a tranzacţiilor, şi aşa puţine, în această perioadă, apreciază jucătorii din piaţă.

„Se va continua, probabil, procesul de reaşezare a preţurilor imobiliarelor, în sensul reducerii acestora. Este de aşteptat ca cererea să scadă, pe fondul reducerii puterii de cumpărare a angajaţilor din sectorul bugetar.

Scăderea veniturilor va afecta, pentru moment cel puţin, doar sectorul bugetar, iar acesta are, în totalul forţei de muncă, o pondere limitată şi aflată în scădere. Deci, impactul nu va fi devastator" ne-a declarat omul de afaceri George Copos.

Trebuie avut în vedere şi faptul că bugetarii, cei care vor fi afectaţi de scăderile de venituri, nu erau principalii beneficiari ai proiectelor imobiliare din clasa medie şi peste aceasta, susţine omul de afaceri.

"Preţurile erau, oricum, prohibitive, pentru cei mai mulţi dintre bugetari. Deci cei care vor fi în continuare interesaţi de sectorul imobiliar vor fi persoanele din mediul privat. În acest context, dacă preţurile vor scădea, pe fondul reducerii cererii venite dinspre sectorul bugetar, acest lucru va fi în avantajul celor din sectorul privat, cu venituri, deocamdată, neameninţate.

Problema se va complica în momentul în care cererea va scădea şi în alte domenii, nu numai în cel imobiliar. Atunci este posibil să asistăm la reduceri de salarii şi de personal şi în sectorul privat, ceea ce va complica substanţial situaţia generală" adaugă George Copos.

Cererea de credite ipotecare va scădea, întrucât creşte nesiguranţa bugetarilor asupra viitorului lor ca salariaţi, atât din punctul de vedere al posibilităţii micşorării salariilor, dar şi a pierderii locului de muncă, spun specialiştii.

"Măsurile de austeritate adoptate în această perioadă pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă din acordul stand-by cu Fondul Monetar Internaţional vor afecta atât piaţa imobiliară, cât şi piaţa bancară.

Reducerea salariilor în domeniul public cu 25% va conduce la un val de intrări în incapacitate de plată a bugetarilor care au contractat credite ipotecare şi la executarea ipotecilor de către băncile comerciale, ceea ce va conduce la creşterea ofertei pe piaţa imobiliară" scrie pe blogul său, analistul imobiliar Radu Zilişteanu.

„Măsurile de reducere a câştigurilor salariale vor influenţa în bine mediul economic şi investiţional pe termen mediu arătând ca guvernul în al 12-lea ceas poate să redreseze economia. Totuşi asta nu înseamnă că efectele se vor vedea mai devreme de 8-16 luni pe piaţa investiţiilor străine directe, inclusiv pe piaţa imobiliară.

La nivelul pieţei civile (reprezentată de locuinţe, case de vacanţă, loturi destinate caselor) efectul va fi de recul pentru următoarele 3-6 luni deoarece întreaga populaţie va avea un sentiment de nesiguranţă şi unii se vor abţine de la noi investiţii, dar imediat ce protestele şi tensiunile sociale vor înceta - circa trei luni cei care rămân active în economie vor avea apetit de investire în terenuri locuinte noi sau vechi.

În concluzie după o scădere a volumelor de circa 10-15% faţă de anul trecut, din toamnă ne putem aştepta la o recuperare atât ca volum, cât şi ca nivel de preţuri pe piaţă locuinţelor şi a terenurilor" susţine Dan Ioan Popp, preşedinte Impact.

Totodată, Copos estimează că, pe termen mediu, dezvoltatorii imobiliari vor avea de optat pentru una dintre următoarele variante: „fie vor reduce preţurile până la nivelul la care cererea va fi relansată, acest nivel limită fiind însă condiţionat de preţul de cost la care a fost realizată investiţi. Fie, dacă nu sunt presaţi de bănci sau de alte conjuncturi, vor prefera să aştepte o înviorare a puterii de cumpărare a populaţiei, pentru menţine preţurile la un nivel acceptabil pentru ei. În situaţia în care cererea nu se relansează, iar instituţiile finanţatoare vor da semne de nervozitate, este posibil ca unii dezvoltatori, care nu au fost suficient de prudenţi, să aibă probleme serioase".

"Este clar că în momentul în care bugetarii nu vor mai avea acele venituri de care beneficiau până acum încrederea lor în puterea de cumpărare şi în forţele proprii va scădea şi programe precum Prima Casă se vor autostopa odată cu aceste măsuri. Concluzia este că nimeni nu va mai încerca din acest moment să se arunce la achiziţia unei locuinţe.

Acest fenomen de neîncredere generalizată va determina clar o stagnare cel puţin, dacă nu o stagnare a pieţei construcţiilor şi a materialelor de construcţii" afirmă Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din Romānia.

Valentin Ionescu, consultant Euroest, este de părere că "În condiţia în care la nivel naţional continuă panta descendentă, în rândul salariaţilor, atât din sectorul de stat cât şi din cel privat, va interveni frica de restructurări/instabilitate laborală, ceea ce va scădea nivelul deciziei de achiziţie.

Dacă acea scădere a nivelului deciziei de achizitie va fi - statistic - suficient de puternica încât să scadă drastic cererea în piaţă, se ajunge automat la scăderi de preţuri, iar cel mai afectat va fi probabil segmentul de rezidenţial vechi. În mod automat, austeritatea în sectorul bugetar într-o economie bazată pe consum induce reţinere majoră şi în sectorul privat, care va resimţi indirect acest recul al scăderii puterii de cumpărare."

Măsurile generale anunţate de Guvern ar putea ţine investitorii departe de piaţa imobiliară autohtonă.

sursa foto: financiarul.com"Investitorii vor privi România cum priveşte toată populaţia, fără plăcere că nu au au de ce să fie satisfăcuţi, dar pe de altă parte este clar că s-a depăşit o limită a accesibilităţii pieţii.
Deja investiţiile străine au scăzut, probabil că domeniul imobiliar va fi mai afectat decât alte domenii de investiţii, având în vedere şi capacitatea speculativă a domeniului comparativ cu o investiţie productivă sau chiar comercială" declara Cristian Parvan, vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.








19 May 2010