Anii de criză economică au redus puternic numărul celor care vin să dea ţepe imobiliare. Totuşi, ei nu au dispărut, iar cei mai mari jucători din domeniu atrag din nou atenţia asupra acestora. Se pare că acum ei şi-au schimbat comportamentul: nu mai pleacă după ce au încasat banii, ci stau şi tărăgănează la nesfârşit discuţiile cu clienţii cărora le-au încasat banii, dar nu le-au livrat produsul pentru care au plătit.

30154-burbuja23yt23y23g.jpgAnii dinaintea crizei au fost cei mai buni pentru orice fel de speculă imobiliară. Atunci a fost şi apogeul proiectelor-fantomă. Mii de oameni se judecă încă pentru a recupera banii pe care i-au plătit pentru nişte locuinţe pe care nu le-au văzut niciodată. Piaţa de acum este mai puţin ofertantă pentru rechinii imobiliari. Clienţii sunt mult mai atenţi şi nu sunt dispuşi să îşi parieze banii pe nişte promisiuni. Totuşi, riscuri încă mai există. Ba chiar deloc neglijabile, după cum avertizează Patronatul Societăţilor din Construcţii.

„Există firme de construcţii contestatoare de meserie. Sunt cele care au ofertele de dumping pe care le acceptă, din păcate, unii beneficiari. Sunt companii fără referinţe, care au suportul fictiv al unor companii străine, care la rândul lor sunt, în ţările de origine, în faliment şi nu fac decât să îşi mai valorifice referinţele pe care le oferă contra unui comision. Astfel de echipe demarează proiecte, dar nu fac decât să ia avansul şi nu neapărat să dispară, dar să nu avanseze în niciun fel. şi nu sunt puţine. Acest lucru încă se întâmplă în fiecare zi”, arată Cristian Erbaşu, preşedintele Patronatului Societăţilor din Construcţii.

Verificarea constructorilor va fi mult mai simplă când vor apărea certificatele de calitate

Singura metodă prin care clienţii se pot apăra de probleme este să verifice temeinic o firmă înainte să înceapă să lucreze cu ea. Iar pentru a înlesni acest demers, pe piaţa construcţiilor se discută acum despre implementarea unor certificate care să ateste calitatea companiilor din domeniu.

„Asocaiaţile patronale şi profesionale din România au scos în evidenţă necesitatea introducerii unor certificate prin care companiile autohtone vor putea fi evaluate de comisii de experţi. Iar aceşti experţi nu trebuie să poată fi bănuiţi de interese sau incompetenţă. Scopul final este acela de a demonstra capaciatatea tehnoico-profesională a companiei care funcţionează la momentul certificării. Acest sistem funcţionează ca obligatoriu în Franţa, Italia şi Spania sau opţional, în Germania şi Anglia”, arată Erbaşu.

Între timp, piaţa rezidenţială din România este blocată într-o realitate pe care nimeni nu pare să o aprecieze. Nici beneficiarii, nici constructorii.

„Trăim în locuinţe care trebuie demolate şi pentru care se face doar spoială prin programele de reabilitare", spune Cristian Ustinescu, directorul de achiziţii al DTZ Echinox.

Între timp, românii preferă să modernizeze decât să cumpere

Oferta de locuinţe noi şi accesibile este încă mică, aşa că, în loc să îşi schimbe locuinţe, românii preferă să îşi îmbunătăţească aşa cum pot condiţiile în care trăiesc acum.

„La fiecare 10 credite date de noi, unul este pentru construcţie, două sunt pentru achiziţie şi şapte sunt pentru modernizare. Pe partea de modernizare intră toată gama, de la schimbarea geamurilor până la proiecte care înseamnă reabilitarea sau finalizarea unor construcţii înregistrate, care pot costa 100.000 lei", a spus Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

O schimbare radicală a segmentului locativ nu se anunţă a fi apropiată. Momentan, investitorii preferă să îşi plaseze banii în alte domenii ale pieţei imobiliare. Birourile, infrastructura sau spaţiile comerciale sunt afaceri mult mai sigure şi cu o rată de profit mai tentantă.

„În acest moment, mai mult ca niciodată, trebuie să existe o comunicare între toţi factorii din economia românească. Dacă ne văităm, nu o să găsească nimeni soluţii pentru problemele noastre. Desigur, toţi vrem multe lucruri, dar posibilităţile sunt limitate în acest moment. Cu atât mai mult, trebuie să ne maximizăm eforturile şi să ne mobilizăm pentru a găsi soluţii de a porni lucrurile, acolo unde sunt blocate”, încheie Erbaşu.

CITEȘTE ȘI: Speriaţi de situaţia din Cipru, marii bogaţi ai lumii se uită înspre România. Imobiliarele redevin interesante ca investiţie

 

30 April 2013