Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca locuintele scoase la vanzare prin executari silite se numara printre cele mai ieftine apartamente de pe piata, dar totodata informatiile despre momentul scoaterii acestora la licitatie sunt destul de greu de accesat.

De unde aflam?

sursa:hunedoreanul.gandul.infoSi ca sa nu ne facem sange rău, mai bine nu ne mai intrebam de ce se intampla acest lucru, ci ne concentram atentia spre canalele de obtinere a acestora.

Astfel, conform codului de procedura civila, anuntul de vanzare, care trebuie sa contina datele de identificare ale imobilului, se afiseaza obligatoriu:

 

  •  la sediul organului de executare, de regula sediile bancilor sau sucursalelor judetene, si al instantei de executare, respectiv judecatoria in circumscriptia careia se afla imobilul,
  •  la locul unde se afla imobilul urmarit - pe usa imobilului,
  •  la sediul primariei in a carei raza teritoriala este situat imobilul
  •  la locul unde se desfasoara licitatia - de regula sediile bancilor sau sucursalelor judetene
  • in jurnale locale sau cu aparitie nationala de notorietate.

Pe langa prevederile legale, mai putem tine cont si de rubricile speciale prezente pe site-urile bancare unde sunt publicate si anunturi despre vanzarea silita a garantiilor imobiliare. De exemplu, pe siteul Raiffeisen Bank, la rubrica "Licitatii pentru bunuri in executare", sunt programate licitatii inclusiv pentru luna aprilie a anului in curs. Reducerile aplicate la acest tip de vanzare sunt in medie de 25% din pretul evaluat.

Locuinte scoase la licitatii regasim si pe siteuri ale executorilor, Sau de pe portaluri nisate pe vanzari de acest tip. 

Procedura

Ca si reguli de participare, persoanele care doresc să achiziţioneze un asemenea imobil trebuie să depună până la termenul stabilit pentru licitatie un avans de 10% din pretul de pornire. In cazul in care acesta castiga licitatia, beneficiarul trebuie sa achite pretul intregului imobil in maximum 30 de zile de la castigarea licitatiei. Vestea buna este ca aceasta suma poate fi platita si printr-un credit bancar, insa este mai greu de realizat tinand cont de faptul ca suma trebuie depusa inainte de emiterea actului de adjudecare, iar banca ar trebui sa elibereze banii inainte de a se constitui ipoteca în favoarea sa. Dupa ce s-a efectuat plata integrala se acorda un termen de 15 zile, inauntrul caruia debitorul executat poate depune contestatie. Dupa trecerea acestuia, executorul bancar va intocmi actul  translativ de proprietate, urmand ca acesta sa fie inscris ulterior in Cartea Funciara.

Cum ne recuperam banii daca nu castigam licitatia

In cazul in care nu se castiga licitatia, banii avansati pentru a participa la licitatie se inapoiaza integral.

Conform reprezentantilor site-ului www.executari.com  in cazul in care persoana care a depus cautiunea pentru participarea la licitatie, nu este adjudecatar, banii i se restituie in maxim 3 zile (in functie de suma) de la depunerea unei cereri de restituire a garantiei, cerere care se depune la executorul care a organizat licitatia (acesta este un terment utilizat in practica in domeniu, fara a fi specificat in mod expres In Codul de Pocedura Civila).

In cazul in care in termenul de 15 zile inauntrul caruia primul cumparator face contestatie, si o castiga, si in  acest caz se aplica procedura de mai sus cu mentiunea ca restituirea sumei achitate integral se face de la data solutionarii contestatiei de catre instanta competenta (prin hotarare definitiva si irevocabila). La fel ca la restituirea garantiei, dupa solutionarea contestatiei, se depune o cerere de restituire a sumei platite, la executorul care a organizat licitatia.

CITEȘTE ȘI: Chilipirurile imobiliare, la îndemâna oricui. Locuinţe executate silit, scoase la vânzare la preţul unei maşini

 
 

30 March 2010