Despre români, se spune că sunt născuți ca să devină proprietari. Fiecare dintre noi tinde să aibă în proprietate o locuință, mai devreme sau mai târziu. Istoria recentă a comunismului și lipsa sistemelor de închiriere bine puse la punct sunt două explicații pentru acest tip de comportament. În acest moment, a cumpăra pare să fie decizia cea mai profitabilă, chiar și privind pe termen lung. Cu toate acestea, în cazuri particulare se poate dovedi că, din contră, închirierea este varianta preferabilă. Argumente pro și contra există de ambele părți, componentele personale sunt cele care fac diferența.

37214-rent_sale.pngDorința de a cumpăra o locuință are rădăcini adânci, fondate atât la nivel sociologic cât și financiar. În primul rând, locuințele au fost văzute mult timp drept cea mai bună investiție. Această teorie a fost dată peste cap încă, în ultimii ani, sub amprenta recesiunii economice. Dar chiar și acum, cumpărarea unei locuințe este percepută drept o decizie înțeleaptă.

„Decizia de a cumpăra o locuință trebuie să țină cont atât de variabile personale, cât și de evoluția economiei. De exemplu, să cumperi o locuință când piața este pe vârf, nu este o decizie înțeleaptă, după cum timpul a demonstrat. Dar atunci când piața a ajuns mai jos decât oricine se aștepta, când prețul de cumpărare a căzut cu o viteză mult mai mare decât cel de închiriere, când indicele EURIBOR a ajuns mai jos de 1%, față de 4%, cât era în 2008, ai toate datele necesare pentru a înțelege că o achiziție este mai profitabilă decât închirierea”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Valetin Roșeanu, manager Home Invest Consult.   

Cumpărătorii încă mai așteaptă cel mai bun preț, iar acest lucru nu este întotdeauna un avantaj pentru ei

Dar tocmai acest context favorabil achiziției, o piață în care cumpărătorii au puterea, îi face pe cei interesați să fie nejustificat de încrezători în poziția lor de negociere. Goana după cea mai bună ofertă se transformă într-o căutare frenetică, din care nimeni nu are de câștigat.

„Niciodată, nimeni nu poate avea garanția faptului că a cumpărat la pragul minim, iar clienții refuză să accepte această realitate. Vor să cumpere și mai ieftin, și mai bun, chiar și atunci când au vizionat cele mai ieftine și cele mai bune oferte de pe piață. Ei se mobilizează abia atunci când se sperie, din cauza unor semnale externe și nu neapărat de încredere, cum ar fi un vecin care a vândut mult mai scump”, explică pentru IMOPEDIA.ro Margareta Tudorici, broker Best Estate.

Pentru a lua cea mai bună decizie, clienții trebuie să gândească la rece, ca niște investitori

Unul dintre motivele pentru care clienții decid să cumpere, nu să închirieze, este faptul că banii pe care îi plătesc lunar pe chirie sunt văzuți drept o risipă, în timp ce aceeași sumă plătită lunar către bancă, pentru creditul imobiliar, este văzută drept un plasament într-o investiție pe termen lung.

„Studiile de piață făcute recent arată că proprietarii au costuri lunare mai mici decât cei care stau în chirie. De exemplu, pentru un apartament cu două camere care se vinde cu 50.000 de euro, rata lunară este de aproximativ 235 de euro. Pentru un apartament similar închiriat, proprietarii solicităă aproximativ 300 de euro. Ratele de la creditele Prima Casă tind să fie, fără de greș, mai ieftine decât chiriile”, explică Valetin Roșeanu.

Dar un credit imobiliar se întinde pe o perioadă de două sau chiar trei decenii. Economia este ciclică, iar evoluția, imprevizibilă. Cum poți lua acum o decizie care să te afecteze pe termen lung, și să ai siguranța unei afaceri profitabile?

„Pentru cei care ar vrea să cumpere, dar se tem, am următorul sfat: cumpărați, dar fiți foarte atenți la proprietatea aleasă. Gândiți ca un investitor. Proprietățile alese bine sunt imune sau rezistă mai bine în fața fluctuațiilor economice. De exemplu, un apartament situat într-un bloc nou, într-o zonă bună, se găsește acum la același preț cu un apartament într-un bloc vechi din aceeași zonă, dar cu siguranță cel nou va fi cel a cărui valoare va rezista în timp”, continuă Margareta Tudorici.  

În acest moment, cele mai multe argumente sunt pro-achiziție de locuințe

În acest moment, cele mai multe argumente sunt pro-achiziție de locuințe. Indicele EURIBOR tinde să crească. Băncile sunt așteptate să plaseze pe piață oferte de credite mai ușor accesibile. Apetitul de consum este în creștere, iar piața imobiliară se dezmorțește treptat. Dincolo de toate aceste calcule însă, există întotdeauna elementul surpriză. Factorul de succes sau eșec. Orice investiție presupune riscuri. Din acest motiv, decizia de a cumpăra sau închiria este întotdeauna dictată de sentimente.

„În previziunile pe care le facem, ne bazăm pe prețuri, statistici, estimări economice bine ancorate în realitate. Toate acestea oferă o marjă de eroare mică, dar clienții trebuie să își folosească și instinctul, așa cum face orice investitor. Avantaje și dezavantaje există și dacă decizi să cumperi, și dacă decizi să închiriezi”, încheie Margareta Tudorici.

Printre avantajele pe care le ai, ca proprietar, se numără confortul psihic și puterea de a-ți decide viitorul, într-o casă din care știi că nu trebuie să te muți, la dorința proprietarului, sau în urma unor neînțelegeri cu acesta. Locuința poate fi personalizată după nevoile proprietarilor, iar vânzarea este întotdeauna o opțiune, la nevoie. În cazul închirierii însă, ești exonerat de responsabilitatea deținerii unei proprietăți. Nu trebuie să plătești taxe sau impozite, nu trebuie să faci reparații sau să înlocuiești obiectele care dau semne de uzură, poți oricând să îți schimbi locuința în funcție de necesități. Decizia cea mai bună, între a cumpăra sau a închiria, este luată în funcție de stilul de viață și proiecții făcute pe termen lung, care includ atât realitățile economice, cât și cele personale.

CITEȘTE ȘI:

3 June 2015