Seismele dese îi fac pe români să se gândească mai bine la asigurarea locuinţei: numărul poliţelor obligatorii a crescut cu peste 100.000, într-o singură lună. Bucureşti şi Galaţi sunt oraşele ai căror locuitori s-au grăbit să îşi asigure căminul, după intensificarea cutremurelor din ultima perioadă. Totodată, a crescut şi cererea pentru poliţe facultative, spun asiguratorii.

32377-cutremur.jpgCompaniile de asigurări au fost luate cu asalt de proprietarii îngrijoraţi: numărul poliţelor obligatorii semnate în luna octombrie a crescut cu 25%, ajungând la 107.000 contracte semnate. Cele mai multe asigurări au fost încheiate în Bucureşti şi Galaţi, zone recunoscute pentru riscul seismic ridicat.  

RECOMANDARE: Proprietăţile cu risc scăzut, una dintre cele mai stabile investiţii. Ce trebuie să ştii înainte de achiziţie?

„În principal, sunt mai mulţi factori care determină această creştere de 25%. Putem vorbi de cutremurele şi de inundaţiile care au fost în utima perioadă. Eu sunt convins că, din punctul de vedere al asigurărilor obligatorii, trendul de creştere din ultima vreme va continua”, a declarat pentru ProTv directorul unei companii de asigurări.

  • Doar 530.000 români au încheiat o asigurare obligatorie, respectiv 6,3% din totalul de 8,4 milioane locuinţe de la noi din ţară
  • Numărul poliţelor facultative încheiate este de şase ori mai mare
  • Aproape 60% dintre proprietarii români ar rămâne nedespăgubiţi, în cazul unui dezastru

În acelaşi timp, proprietarii cu adevărat precauţi acordă mai multă atenţie asigurărilor facultative. Activitatea seismică intensă din ultima perioadă a dus la o creştere şi pe acest segment – în prezent, peste 40% dintre case au o astfel de asigurare.

„Sunt încheiate 3,5 milioane asigurări facultative. Evident că şi acestea au avut o creştere. Un număr de câteva zeci de mii de poliţe au fost încheiate suplimentar, faţă de trendul normal”, spune Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR.

Riscul seismic ridicat la care este expusă România şi înmulţirea cutremurelor din ultima perioada nu i-a îngrijorat însă doar pe proprietari, ci şi pe asiguratori. Companiile au anunţat că există deja discuţii de renegociere a tarifelor, astfel că în viitorul apropiat, am putea asista la scumpiri ale poliţelor. AFLĂ MAI MULTE DETALII AICI

 

 

14 November 2013