„Criza ţine de percepţie. Dacă sesizezi prea târziu că piaţa a luat-o în sus, ratezi o oportunitate" susţine preşedintele Impact, Dan Ioan Popp. Şi tot el crede că toţi cei care cumpără apartamente vechi ar trebui să plătească o taxă de vechime. Citiți mai jos un interviu oferit în exclusivitate pentru IMOPEDIA.ro de omul de afaceri Dan Ioan Popp.

18696-dan-ioan-popp.jpgÎn ce măsură v-a încurcat criza dezvoltarea?

Criza este un lucru serios, mai ales atunci când nu îl înţelegi. Oamenilor de asta le este teamă. Oamenilor le este teamă de lucrurile necunoscute. Iar pentru români, criza e un lucru înspăimântător pentru că nu l-au trăit niciodată. În această perioadă trebuie să te retragi, vezi ce se întâmplă, evident nu înţelegi tot, pentru că nu ai cum să înţelegi, deci trebuie să reacţionezi pas cu pas. În ceea ce ne priveşte, noi am îngheţat proiectele, am retras anumite intenţii. O definiţie a inteligenţei este aceea că dai dovadă de flexibilitate. Vezi ce se întâmplă în jurul tău, schimbi situaţia. Nu trebuie să fii încăpăţânat. Dar e foarte important, pentru că e momentul oportun. Criza ţine de percepţie. Dacă sesizezi prea târziu că piaţa a luat-o în sus, ratezi o oportunitate.

Suntem acolo? Este acesta momentul în care piaţa o ia în sus?

Vedeţi, aici e iar o chestie de percepţie. După părerea mea, suntem. Dar lucrul acesta este relativ. Imobiliarul, dacă am vorbi în regnul animal, nu este un şoricel sau o veveriţă. Este un mamut. Are mişcările încete şi inerţia mare. Dar trebuie să disociezi, trebuie să vezi că poate în mişcări este greoi, dar ca spirit.. şi atunci zici: „Stai aşa, că industria şi-a revenit." „Când?" Întreabă unii. „În decembrie anul trecut." „Dar de unde ştii?" „Am eu nişte indicatori."

Aţi pierdut bani?

Sigur, toată lumea pierde bani. Banii despre care vorbiţi sunt bani simbolici. Ca şi companie, am pierdut oportunităţi. Atâta vreme cât piaţa nu a răspuns unei anumite oferte, îţi faci o proiectare a cash-ului şi aştepţi ca la lucrurile pe care le-ai consumat, să încasezi nişte venituri. Dacă piaţa se retrage, tu nu încasezi acei bani şi nu pierzi în sensul că nu mai recuperezi banii aceea, care revin la un moment dat. Dar timpul costă bani. Dat fiind faptul că tu ai dat nişte bani care nu ţi-au venit la timp, şi nici nu o să îţi vină într-un an ci în cinci-şase-şapte ani, înseamnă că acel timp are un cost care financiar vorbind, este o pierdere. Îţi scade randamentul financiar. Iar azi, ceea ce diferenţiază puterea unei companii nu este neapărat suma, ci viteza. Capacitatea de a multiplica. Noi suntem mai lenţi din punctul acesta de vedere.

Şi atunci apelaţi la stat să ducă TVA-ul mai jos, să crească taxa de revânzare...

Trebuie să înţelegem că atunci când aceste lucruri sunt blocate, este ca o gripare. Şi atunci trebuie să vină cineva cu o intervenţie şi să rezolvăm problema aceasta. Să îi zicem doftoriceală. Dacă nimeni nu intervine să doftoricească, atunci nimic nu se întâmplă. Lucrurile sunt întotdeauna la mâna puterii. Puterea, cât este ea de isteaţă, aude acolo, aude acolo, aude dincolo, are propriii consultanţi, iar eu mi-am făcut datoria să spun un lucru pe care pot să îl demonstrez. Sunt lucruri tehnice, sunt matematice, imbatabile, dar politic au nişte implicaţii şi de fapt în asta constă dificultatea unor astfel de decizii. Nu ştiu dacă ei ştiu sau nu să facă aceste calcule, dar datoria mea este să le pun în faţă, iar ei să facă aceste calcule politic şi să spună dacă sunt plauzibile sau nu. Pentru că este şi o decizie populistă. Ei pierd credit din cauză că au mărit impozitul la tranzacţii. Sunt decizii politice care afectează o realitate economică care prin urmare, va rămâne îngheţată.

Nu aveţi arme cu care să luptaţi singur?

Una este să îţi vezi de ograda ta şi alta este să faci ca populaţia să dea năvală. Populaţia dă năvală în funcţie de ce este afară.

Nu puteţi ataca nici cu arma supremă, preţul?

Preţul nu este o convenţie, preţul are întotdeauna la bază o realitate, adică nişte costuri. În momentul în care tu îl cobori mai mult decât aceste costuri, înseamnă că cineva îţi va spune: „Nu vă supăraţi, dar afacerea dumneavoastră nu are sens. Sunteţi pe pierdere." Societăţile care nu au statistic o societate antreprenorială ridicată, ele sunt considerate leneşe. Noi colectiv, credem că locuinţa este un lucru pe care îl merităm şi nu unul pe care eu trebuie să mă mobilizez să îl am. Greşit!

Cultura nu ne permite, economia nu ne permite, politica nu ne permite să evoluăm. Ce facem?

Cel mai bun educator este banul. Prin preţ, omul se educă. Nu te costă suficient de mult, nu îţi pasă. Nu ştiu de ce dezvoltatorii sunt în focul atenţiei. Preţul pe care noi îl invocăm, preţul mare despre care se tot vorbeşte, este făcut de piaţa liberă. Este preţul pentru calitate. Te uiţi la blocurile vechi: betonul este praf, asta curge, aia e spartă, în jur e zgomot, e praf, sunt câini, parcările sunt o nenorocire, deci de ce să cumperi? Vârful de construire a fost în 1980. Blocurile vechi deja au 31 de ani, dar cel puţin jumătate dintre ele au fost făcute înainte. Deci se apropie de final. Explicaţi-mi mie de ce alegi aşa ceva? De ce să încurajezi aşa ceva? Pentru că cineva care ar schimba un asemenea lucru, ar intra în dispută cu poporul român. Nu poţi să iei poporul român şi să îl cerţi. Dar aşa cum pentru o maşină care nu are euro cinci, plăteşti, dacă ai o locuinţă care e energofagă, care e periculoasă, nu te pot evacua, nu ţi-o pot demola, dar dacă vrei, atunci să plăteşti. Şi atunci sigur că este o nebunie politică, cum să te întorci împotriva poporului român?

Atunci cum faceţi să trăiţi, şi poate chiar bine, de acum înainte?

Dacă vă uitaţi în ultimii patru-cinci ani, toate lucrurile importante au început să vină de la Bruxelles. Încetul cu încetul, lucrurile vor fi reglementate. Dacă au venit din afară, e mai uşor pentru politicieni care se vor scuza: "Ne-au zis de la Bruxelles! Oricum pe aceia voi nu îi votaţi!". O să mergem întotdeauna până la limită, nu vom avea iniţiativa, o să spunem că au venit ei şi ne-au spus chestiunea asta, iar noi am scăpat basma curată. Dar noi, ca cetăţeni, noi întotdeauna vom pierde, pentru că asta înseamnă amenda, ei nu ne vor ierta. Culmea este că ei ne-au dat bani ca să rezolvăm problema asta. Lumea evită lucrurile serioase şi profunde care de fapt sunt cauze. De fapt, noi nici nu înţelegem, nici nu încercăm să rezolvăm situaţiile.

Citeşte ce spun Dinu Patriciu şi Ion Ţiriac despre revenirea pieţei imobiliare din România.

30 May 2011