Vizitele făcute de inspectorii fiscali vor crea şi mai mari probleme contribuabililor care se ştiu cu obligaţii fiscale nedeclarate. Fiscul cere ca această categorie de plătitori de taxe să fie supusă unei penalităţi suplimentare. Nu mai puţin de 30% din principal este sancţiunea propusă de Administraţia Fiscală, în adiţie la penalităţile deja prevăzute de lege.

26062-taxe.jpgContribuabilii care ascund obligaţii fiscale vor avea motive şi mai întemeiate să se teamă de vizitele de la Garda Financiară. Un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor propune o suprapunere de sancţiuni pentru această categorie de plătitori de taxe şi impozite. Prevederile nu vor fi aplicabile în cazul soluţionării cererilor de rambursare a TVA-ului cu control anticipat.

„Pentru obligaţiile fiscale de plată nedeclarate de contribuabil şi stabilite de organele de inspecţie fiscală, contribuabilii sunt sancţionaţi cu o penalitate de 30% din obligaţiile fiscale principale de plată individualizate în decizia de impunere. Aplicarea penalităţii nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor, penalităţilor de întârziere sau majorărilor de întârziere prevăzute la titlul VIII (n.r. din Codul de procedură fiscală)", arată proiectul de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor.

Penalităţile de 30% din principal se vor adăuga dobânzilor şi penalităţilor aplicate în prezent pentru întârzierile la plată:

  • Plata cu întârziere a contribuţiilor către stat se sancţionează cu 5% din suma datorată pentru perioadele până în 60 zile şi cu 15% pentru perioadele mai mari de 60 zile
  • În plus, ANAF aplică şi o dobândă penalizatoare de 0,04% per zi
  • Mai mult, pentru neplata la timp a datoriilor către stat, se aplică majorări de întârziere de 2% din suma neachitată în termen, calculate pentru fiecare lună sau săptămână ce depăşeşte termenul de scadenţă

Se ajunge astfel ca, pentru obligaţii fiscale mai vechi de 60 zile, suma datorată bugetului să fie cu aproape 50% mai mare decât datoria iniţială. În schimb, noua sancţiune se va înjumătăţi în cazul în care datoriile către stat stabilite de inspectorii fiscali vor fi achitate până la data de 5 sau 20 ale lunii următoare (în funcţie de momentul emiterii deciziei).

CITEȘTE ȘI: Apartamentele lui Negoiţă oferite de ANAF la jumătate de preţ

 

 

20 August 2012