O bucureșteancă din sectorul 3 al Capitalei a dat în judecată dezvoltatorul care i-a construit un bloc înalt lângă casă și primăria care a permis acest lucru. Judecătorii au hotărât: proprietarii vilei cu trei etaje pot demola clădirea cu zece niveluri, pe cheltuiala dezvoltatorului și a primăriei. Dacă decizia va rămâne finală, acesta va fi primul caz de acest fel din România.

35673-demolare.jpgConstrucțiile-gigant ridicate în zone ale Bucureștiului în care regimul de înălțime este de câteva etaje au devenit aproape o obișnuință, în ultimii ani. Unele cazuri au fost mediatizate pe larg, însă nimic nu s-a schimbat. Cu toate acestea, o bucureșteancă din sectorul 3 al Capitalei nu s-a lăsat descurajată – a dat în judecată dezvoltatorul care i-a umbrit locuința și primăria care a permis acest lucru. În mod suprinzător, a câștigat.

În urmă cu șase ani, proprietarii unei vile cu trei etaje din cartierul Vitan s-au trezit cu un bloc cu zece etaje, amplasat la doar trei metri de casă. Lăsați nu doar fără orice urmă de intimitate, dar și fără lumină, aceștia au hotărât să dea în judecată dezvoltatorul și Primăria Sectorului 3. Iar pentru a se asigura că vor reuși cu adevărat să rezolve această problemă, reclamanții au solicitat dreptul să demoleze chiar ei construcția care depășește cu mult nivelul de înălțime al zonei.

La începutul acestei săptămâni, Judecătoria Sectorului 3 din București a hotărât că blocul de pe Calea Dudești este ridicat ilegal, obligând dezvoltatorul și primăria să demoleze construcția respectivă în termen de 30 zile de la emiterea sentinței. În cazul nerespectării acestui termen, judecătorii au hotărât că proprietarii vilei pot dărâma singuri blocul cu zece etaje, pe cheltuiala pârâților. Decizia nu este finală, însă dacă se va menține, va marca o premieră pentru țara noastră, acesta fiind singurul caz de până acum în care chiar reclamanții pot desființa construcția ridicată ilegal.

„Judecătoria Sectorului 3 a dispus obligarea Primarului Sectorului 3, a constructorului Ion Chiriță și a proprietarilor terenului, familia Dimcevici, la demolarea construcției ilegale din Calea Dudești nr. 94. Prin edificarea acestui imobil ne-au fost aduse destul de multe prejudicii. Decizia aceasta nu este definitivă. Ea a fost pronunțată în fond. Urmează două căi de atac, un apel și un recurs. Dacă va rămâne irevocabilă în forma aceasta, pârâții  – Primăria Sector 3, cât și proprietarii care au construit, trebuie să demoleze. Dacă ei nu vor demola, doamna Dinescu va putea demola clădirea pe cheltuiala pârâților”, specifică Oana Poenaru, avocat Salvați Bucureștiul.

Contactați de IMOPEDIA.ro, reprezentanții Primăriei Sectorului 3 din București au declarat că nu vor face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect, până când nu vor primi în scris înștiințarea din partea Judecătoriei.

Potrivit estimărilor președintelui Asociației Salvați Bucureștiul, costurile de demolare a blocului respectiv se ridică la circa 100.000 euro. Întrucât nu este o sumă mică, familia Dinescu (reclamanții) poate executa silit Primăria, pentru a obține banii necesari pentru această operațiune.

Dudești 94: abuz în serviciu și proprietari de rea-credință

Cu toate că regimul maxim de înălțime în zonă este de P+4, dezvoltatorul proiectului din Calea Dudești nr. 94 a obținut mai întâi o autorizație de P+5, apoi de pentru P+7, în anul 2008. La solicitarea vecinilor, la sfârșitul anului 2009, Tribunalul București a anulat ambele autorizații. Însă la doar câteva zile, dezvoltatorul Ion Chiriță a obținut de la primarul de atunci o autorizație de P+9, după care a ridicat clădirea după bunul plac și a vândut fără probleme apartamentele.

„La Dudești 94, este în mod clar un abuz în serviciu, acolo au existat mai multe autorizații. Instanța a hotărât nu doar că P+7 e prea înalt, dar și că P+5 e prea înalt, iar dezvoltatorul a obținut P+9. În mod evident, este un abuz în serviciu, pentru care au fost depuse plângeri penale”, declară pentru IMOPEDIA.ro Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

Familia Dinescu este hotărâtă să meargă mai departe și să dea un exemplu. Ce se va întâmpla însă cu cei care locuiesc în acel bloc? În situația în care vor rămâne fără locuință, proprietarii nu pot da dezvoltatorul în judecată, întrucât au semnat un contract. Potrivit specialiștilor, singurul lucru pe care îl pot face este să dea primăria în judecată, motivând că au avut încredere într-un act emis de o autoritate.

 „Clienții care cumpără o locuință într-un astfel de bloc nu sunt de bună-credință, ei sunt cel mult naivi. Aici este și problema notarului. În momentul în care aceștia au cumpărat, au găsit acest litigiu notat în Cartea Funciară, știau ce cumpără. Dacă n-au știut, este ori pentru că n-au citit, ori pentru că nu le-a spus notarul, dar ei de la bun început au dat banii pe un apartament dintr-un bloc în litigiu, care poate fi demolat”, explică Nicușor Dan.

Blocurile înalte, care depășesc regimul de înălțime al unei zone, nu reprezintă o noutate pentru București. Din păcate, vecinii păgubiți nu îndrăznesc să își caute dreptatea în justiție, din mai multe motive – mulți nu au resursele financiare necesare, dar și mai mulți se tem să pornească un demers de o asemenea anvergură, fiind convinși că nu vor avea de câștigat, întrucât nu cunosc exemple de succes. Pentru a remedia această situație, Asociația Salvați Bucureștiul va inaugura cât de curând un site cu o bază de date cu detalii și argumente folosite în procese similare. Totodată, reprezentanții Asociației vor oferi cursuri prin care îi vor învăța pe cei interesați ce trebuie să facă în astfel de situații. 

CITEȘTE POVEȘTILE ALTOR BUCUREȘTENI:

 
 

30 October 2014