Amenajarea apartamentelor închiriate se face, de cele mai multe ori, urmărind trei reguli: să nu fie scump, să poată fi mutat și să nu deranjeze proprietarul. Orice iese din aceste categorii, se transformă în pagubă pentru chiriaș, sub formă de bani blocați într-un apartament care rămâne altcuiva, sau sub formă de penalități aplicate de proprietar. De cealaltă parte, dacă aceste reguli sunt respectate, atunci amenajarea unui apartamenent închiriat poate fi mult mai ieftin, rapid și ușor decât în cazul unei locuințe proprietate personală.

38559-decoratiuni.jpgApartamentele închiriate pot oferi senzația de „acasă” prin mici trucuri, accesibile, la îndemâna oricui. Accesoriile sunt conceptul-cheie, în acest demers. Tablouri, vaze, veioze, cuverturi, perne decorative, tapet temporar, toate sunt soluții care pot transforma un interior de locuință după personalitatea chiriașului. Dar cel mai important, accesoriile se pot muta cu ușurință, odată cu chiriașul.

În general, dacă vrei să faci schimbări în apartamentul închiriat, este nevoie de acceptul proprietarului. Pentru schimările majore, precum văruitul sau schimbatul mobilei, al electrocasnicelor, situații pentru care proprietarul trebuie să acopere cheltuielile, acordul este greu de obținut. Dar accesoriile sunt complet inofensive, nimeni nu te trage la răspundere dacă nu sunt pe gustul proprietarului, în schimb pe chiriaș îl poate face să se simtă acasă”, explică pentru IMOPEDIA.ro Ana Manea, designer de interior.

Chiriașii care vor să își cumpere mobila, trebuie să se asigure că aceasta este ușor de asamblat și dezasamblat

Există însă posibilitatea în care chiriașul este interesat să cumpere piese de mobilier pe care să le transporte cu el, la momentul mutării. În acest caz, sunt de preferat piese de mobilier care se asamblează și dezasamblează ușor. Ca alternativă, mobilierul care se află deja în locuința închiriată poate fi personalizat prin schimbarea mânerelor, de exemplu, o  modificare mică, cu impact vizual mare.

Dacă se aduc modificări pieselor de mobilier deja existente, trebuie să fie reversibile. Se pot adăuga elemente decorative care se montează și demontează, sau stickere, orice poate fi dat jos, în momentul în care chiriașii se mută. Dacă se schimbă perdelele, mânerele dulapurilor sau se montează tapet provizoriu, nimic din obiectele inițiale nu trebuie aruncat sau alterat. În caz contrar, proprietarul poate impune sancțiuni”, continuă Ana Manea.

Spațiile mici aduc provocări mari. Pentru a decora o garsonieră, este nevoie de mai multă creativitate

O provocare mai mare o reprezintă apartamentele mici. În acest caz, chiriașii trebuie să țină cont nu doar de regulile proprietarului și preferințele personale, ci și de spațiul limitat. Soluțiile trebuie să fie mai simple decât în cazul celorlalte apartamente.

Un cuier simplu, pe hol, care nu ocupă mult spațiu, etajere înguste dar înalte, canapele extensibile cu design simplu, fără mânere, rafturi înguste pentru cărți, toate acestea sunt incluse în regulile de bază ale chiriașului unei garsoniere. Chiar dacă este vorba de lucruri mărunte, ele aduc o nită personală puternică locuinței, așa că nu trebuie bagatelizate”, explică designerul de interior.

Pentru apartamentele mici, iluzia de spațiu se poate crea simplu prin achiziția a cât mai multor oglinzi. Acest truc este ieftin, practic, rapid și funcțional în orice altă locuință s-ar muta proprietarul. În afară de mobila minimalistă, perdelele și covorul pot oferi accente personalizate locuinței. Iar pentru un decor viu, în schimbare permanentă, chiriașii pot folosi flori sau ansambluri florale decorative. Așadar, nu trebuie să fii proprietar pentru a-ți transforma locuința într-un loc în care să te întorci cu plăcere, iar acest lucru nu trebuie să implice eforturi de niciun fel, financiare, fizice sau de logistică.

CITEȘTE ȘI:

25 October 2015