Planeta rămâne fără păduri, iar Polonia pare să grăbească acest proces prin cele mai noi directive din domeniu. O adevărată furtună diplomatică a izbucnit în urma deciziei oficialilor polonezi de a aproba defrișarea masivă a unui parc natural care face parte din patrimoniul UNESCO. Polonezii spun că există un motiv puternică pentru a face acest lucru – o invazie de insecte dăunătoare. Restul lumii combate o măsură atât de radicală, indiferent de motiv. În mijlocul acestui scandal de ordin mondial, salvatorii pădurilor avertizează: dispariția pădurilor la nivel planetar este îngrijorătoare, iar efectele secundare ne vor afecta în mod direct pe fiecare în parte.

40291-bialowieza.jpgParcul Național Bialowieza are o vechime de 12.000 de ani, iar din anul 1979 face parte din patrimoniul UNESCO. Datorită acestui statut, tăierea arborilor era strict limitată, dar autoritățile poloneze au decis să rescrie această regulă în modul cel mai brutal cu putință: în următorii zece ani se vor tăia 180.000 de metri cubi de lemn, de cinci ori mai mult decât cei 40.000 de metri cubi tăiați în ultimii zece ani. Această decizie se alătură altor abuzuri din domeniu care se manifestă la nivel mondial. Acestea scad drastic suprafața împădurită a Terrei, iar statisticile arată cifre îngrijorătoare.

În anul 1990, la nivel global, suprafața împădurită era de 4.000 de miliarde de hectare. Zece ani mai târziu, doar 3.98 de miliarde de hectare au mai rămas în picioare. Peste încă cinci ani, în 2005, suprafața a scăzut la 3.95 de miliarde de hectare. Cele mai multe suprafețe împădurite se află în America de Nord, unde încă se mai găsesc 73% din pădurile inițiale. În Europa, inclusiv Rusia, se mai găsesc doar 58% din suprafețele împădurite inițiale. Cu adevărat gravă este situația în Asia, unde mai există doar 25% din pădurile inițiale”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Ștefan Niță, manager S38. 

Comisia Europeană, Greenpeace, oamenii de știință și organizațiile ecologiste boicotează decizia oficialilor polonezi

În aceste condiții, grupurile ecologiste au devenit tot mai puternice și mai vocale. Ele au influență la nivel înalt, iar abuzurile nu mai sunt atât de ușor de făcut, pe cât erau în urmă cu câteva decenii. Tocmai de aceea, oficialii polonezi au invocat un motiv serios pentru planurile de defrișare masivă din următorii zece ani: invazia insectelor xilofage. Poate că motivul a părut unul solid, atunci când a fost discutat la nivelul Ministerului de Mediu polonez, dar el nu a adus niciun pic de susținere în mediile ecologiste. Chiar și Comisia Europeană și-a manifestat îngrijorarea, legat de această decizie. La protest s-au alăturat diferite organizații științifice din tot restul lumii.

Decizia ministrului de mediu polonez a neglijat voința cetățenilor și a oamenilor de știință, a Comisiei Europene, a UNESCO și a organizațiilor ecologiste. Vom face tot ce este posibil pentru a opri acest demers și a apăra marea pădure Bialowieza'”, arată oficialii Greenpeace Polonia.

Pădurea Bialowieza este casa a 20.000 de specii de animale, de mare diversitate, dar impresionanți sunt și arborii, catalogați drept cei mai înalți arbori ai continentului. În marea pădure poloneză, brazii au o înălțime de 50 de metri iar stejarii și frasinii ating înălțimi de peste 40 de metri. Suprafața totală a pădurii este de 15.000 de hectare și ea se întinde atât în estul Poloniei, cât și pe o bună parte din zona de vest a Belarusului.

CITEȘTE ȘI:

30 May 2016