Defrișările reprezintă un subiect sensibil în România, dar asta în special pentru că fenomentul este prezentat disproporționat în presă, arată ministrul Mediului. Prin urmare, oamenii de rând au început să ia atitudine chiar și atunci când nu este cazul, iar acest lucru este văzut drept nefavorabil de către autorități. Din acest motiv, Ministerul Mediului face un set de clarificări: în primul rând, defrișările nu sunt atât de grave pe cât par și, în al doilea rând, oricine dorește să urmărească legalitatea unui transport, ar trebui să verifice mai întâi aplicațiile specializate, apoi să anunțe la 112. 

39844-padure.jpgAtunci când vine vorba despre defrișări, publicul este prea sensibil iar realitatea nu este așa de gravă pe cât apare în presă. Aceasta este opinia ministrului Mediului, care s-a arătat iritat de atenția pe care o primesc pădrile, în condițiile în care ele nu sunt în topul priorităților ministerului, în urma prioritizărilor făcute la nivel intern.

Simt că în aceste patru luni de mandat, de când am venit la Ministerul Mediului, problema pădurilor este cu cea mai mare sensibilitate publică. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este un minister cu multe probleme complexe, poate cu mult mai mult complexe decât pădurile. Pe acest subiect, însă, este foarte multă emoție și multă informație vehiculată în spațiul public, care nu întotdeauna se dovedește și adevărată”, explică Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Fenomenul tăierilor ilegale există și nu trebuie neglijat

Cu toate acestea, ministrul admite faptul că fenomentul tăierilor ilegale există și nu trebuie neglijat. În ultimii ani, defrășările vaste au făcut ca micșorarea zonelor împădurile să fie vizibile cu ochiul liber. Cele mai afectate sunt pădurile care s-au restituit și se află în proprietate privată, explică ministrul Mediului. 50% dintre păduri rămân în proprietatea statului, administrate de Romsilva. Indiferent de proprietar, Ministerul Mediului folosește sisteme concrete de trasabilitate a lemnului, pe care încearcă să le întărească an de an. În paralel însă, și populația este cu ochii pe transporturile de lemn. Oamenii de rând au ajuns să devină suspicioși ori de câte ori văd o mașină încărcată cu cupaci, iar apelurile la 112 stau mărturie a acestei atitudini.

În primele trei trimestre ale anului trecut s-au primit 25.000 de sesizări de urgență, iar în 25% din acestea s-a dovedit ulterior că transportul de lemn era ilegal. Când oamenii sună la 112, ei doar semnalează un transport cu lemn. Dar ei nu au feedback al acțiunii lor și tocmai de aceea lucrăm la acest aspect. Vom dezvolta niște aplicații care să arate cetățeanului, dinainte, dacă transportul de lemn este legal sau ilegal. Au fost și cazuri izolate, mai puțin de 10, în care lucrurile nu au avut o finalitate dorită", a explicat ministrul Mediului. 

Oficialii Ministerului Mediului ar vrea să recolteze mai mult, dar legea nu permite

În acest moment, 29% din suprața României este încă împădurită. Un procent mai mic decât media europeană, dar nu neapărat îngrijorător, spune ministul. Este drept că Austria are un procent de împădurire de 47%, dar mai există și țări civilizate, precum Franța, unde procentul de împădurire este de 28%. În plus, explică ministrul Mediului, legea atât de intens boicotată de mulțimi este, de fapt, eficientă. 

Legislația este bună. Recoltăm în jur de 2,8 metri cubi pe hectar pe an, care este mult mai puțin decât se recoltează în alte țări. Am avea posibilitatea să recoltăm mai mult, dar legislația nu permite. România are unul dintre cele mai bune sisteme de management al pădurilor din Europa, iar anual se reîmpăduresc natural sau prin împădurire forțată între 26.000 și 30.000 de hectare”, argumentează ministrul mediului.

Toate aceste declarații contravin flagrant opiniei generale. Potrivit statisticilor, în România se taie trei hectare de pădure în fiecare oră. Oameni de rând, pădurari, ONG-uri sau chiar și instituții ale statului sunt de părere că problemele de pe piața lemnului sunt îngrijorătoare. Recent, Consiliul Concurenței a început o ofensivă în industria exploatării și prelucrării lemnului, dinc are a reieșit că problemele sunt la fel de grave în mediul privat cât și în cel de stat. De fapt, Romsilva orchestrează abuzurile în domeniu, prin licitații trucate cu mai multe firme specializate pe acest segment. Mai mult, din cauza defrișărilor masive, România a ajuns să ocupe locul patru în Europa pe harta riscului dezastrelor naturale. În special alunecările de teren amenință anual sute de oameni, care rămân fără case.

CITEȘTE ȘI: 

 

5 April 2016