Administrația Biosferei Deltei Dunării se pregătește de noul sezon estival cu planuri de extindere a zonelor în care turiștii au acces. Astfel, localități precum Sfântu Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia, Portița sau Sulina, cunoscute acum drept plaje sălbatice, urmează să fie amenajate cu umbrele, șezlonguri, buticuri și tot ce este necesar pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști. Această veste aduce reacții diverse: antreprenorii locali precum și cei care locuiesc în aceste zone sunt încântați de ideea unor câștiguri care cresc brusc, în timp ce alții se tem pentru impactul pe care un asemenea proiect l-ar putea avea asupra biosferei.

39529-plaja_delta.jpgAdministrația Biosferei Deltei Dunării încearcă o transformare cât mai delicată a localităților din Delta Dunării în stațiuni. Conform proiectului, în zonele alese pentru a fi modernizate nu se vor face construcții noi, nu se va concesiona nimic, totul se va face în parteneriat cu primăriile și, cel mai important, nimic nu se va modifica dacă studiul de fezabilitate va demonstra că există și cel mai mic pericol pentru echilibrul biosferei. Plajele noi se vor ridica  pe suprafețe restrânse, maximum 300 de metri, iar vizitatorii ar urma să respecte un set de reguli clare.

În funcție de rezultatele și concluziile studiului, pentru zonele în care se va constata că sunt antropizate și că desfășurarea activităților economice nu presupune un impact negativ de mediu, se va fundamenta solicitarea și măsura în care este necesară schimbarea destinației din plajă sălbatică în plajă turistică – pentru fiecare caz în parte – fără însă a se pune problema scoaterii acestor zone din administrarea ARBDD. Ca autoritate de mediu, ARBDD va stabili toate normele și regulile impuse pentru desfășurarea acestor activități sezoniere de așa manieră încât să permită o cât mai bună protejare a ecosistemelor sensibile din zonă”, arată oficialii Administrației Biosferei Deltei Dunării.

Plajele nu vor fi mai mari decât cele folosite acum de turiștii în căutare de peisaje sălbatice

Dar Administrația Biosferei Deltei Dunării nu este factorul final de decizie. Concluziile studiului de impact vor fi trimise către Consiliul Științific și Consiliului Consultativ de Administrare, apoi va fi fundamentată o hotărâre de Guvern care va fi înaintată spre verificare și avizare Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Dezvoltarea proiectului se va face apoi, dacă va fi aprobată, cât mai puțin invaziv cu putință.

Construcțiile noi nu sunt o opțiune. Nu vor apărea restaurante, pensiuni, hoteluri sau altele similare. Se va pune o umbrela, se va vinde apa, se pun niște toalete ecologice. Deșeurile vor fi gestionate conform condițiilor impuse. Plajele vor fi mici, cu suprafețe cuprinse între 100 și 300 de metri, în niciun caz hectare. Dobrogea se va îmbogăți cu șase noi stațiuni”, explică Lucian Eduard Simion, guvernatorul ARBDD

Turiștii care vizitează plajele sălbatice lasă în urmă mult gunoi, care dăunează mediului

Suprafața exactă  plajelor va fi stabilită în funcție de studiul de impact, pentru a nu dăuna ecosistemului. În orice caz, plajele nu vor fi cu mult mai mari decât cele folosite acum, de turiștii amatori de plaje sălbatice. De altfel, aceștia sunt cei mai afectați de schimbările propuse. Pentru cei care caută să fugă de agitația plajelor comerciale, vestea transformării celor șase plaje din Delta Dunării conduce la un alt moment similar: transformarea prin care a trecut Vama Veche, în ultimii ani. Aceasta a evoluat de la un loc ascuns de lume, la una dintre cele mai populare destinații pentru turiști, în sezonul estival. Și în acest caz, inițial se vorbea despre transformări mici, pentru ca apoi, în timp și progresiv, peisajul modern a acaparat peisajele naturale. Dar turiștii care caută singurătatea nu sunt întotdeauna dispuși să protejeze natura.

Tehnic vorbind, cele șase localități pe care vrea ABDD să le modernizeze sunt considerate protejate. Faptic însă, ele au fidelizat deja un număr important de turiști care nu au condițiile necesare pentru a păstra zona curată. Nu există coșuri de gunoi, nu există toalete, iar cei care strâng după ei sunt destul de puțini la număr. Există impact negativ din partea turiștilor, iar transformarea în plajă modernă ar putea micșora aceste inconveniente. Totodată însă, acest lucru nu este o garanție, iar problemele pe care le-ar putea aduce un număr prea mare de turiști ar putea depăși problemele de igienă care există acum”, explică Vasili Mihailov, administrator pensiune.

Alături de modernizarea plajelor din Delta Dunării, proiectul de modernizare presupune și creșterea numărului locurilor de campare. Cazul ideal este acela în care fiecare comunitate să aibă în gestiune un asemenea loc.

CITEȘTE ȘI:

9 February 2016