Depozitele cu dobânzi negative tind să monopolizeze Europa, iar deciziile Băncii Centrale Europene nu fac decât să înrăutățească această realitate. Clienții care își țin banii în bancă preferă să îi retragă, în aceste condiții, indiferent dacă plănuiesc alte investiții sau pur și simplu îi păstrează. Momentan, România este una dintre puținele excepții de la regulă, băncile locale oferind dobânzi nominale real pozitive și inflație negative. Dar asta nu înseamnă că dobânzile sunt și satisfăcătoare.

38971-depozit_bancar.jpgÎn mod istoric, românii nu au avut o înclinație către a folosi depozitele bancare. Banii ținuți la saltea au fost întotdeauna considerați siguri, în timp ce cei depuși în bancă au fost văzuți drept nesiguri. Nici măcar vremurile de stabilitate economică sau dobânzile consistente nu au putut schimba această mentalitate. Cu atât mai puțin acum, în vremurile încă tulburi pe care le traversăm. Paradoxal însă, România este una dintre puținele țări în care depozitele bancare încă mai sunt o alternativă viabilă.

Aproape toate băncile din România oferă dobânzi nominale real pozitive, cel puțin teoretic, deci ele nu sunt cu minus. În plus, inflația este negativă, așadar nu este niciun motiv teoretic de îngrijorare, la acest capitol. Problema este că, deși nu sunt negative, dobânzile sunt foarte mici. Sunt atât de mici încât profitul pe care ele îl aduc nu acoperă nici măcar costurile pe care le implică un depozit – comisioane de administrare, retragere, alimentare sau altele”, explică pentru IMOPEDIA.ro Marian Stroe, analist finaciar Smart Business Advisor.

Trei sferturi dintre posesorii de depozite de la nivel european vor să își retragă banii din bănci, în momentul în care dobânda devine negativă

Așa se ajunge la situația în care clienții retrag mai puțini bani decât au depus, în momentul în care depozitul expiră. Acest lucru face depozitul nerentabil, în aceeași măsută cu depozitele negative care se găsesc peste tot în Europa, unde situația este de natură să îngrijoreze atât bancherii, cât și clienții bancari.

În contextul în care Banca Centrala Europeană reduce constant dobânda pentru depozit, chiar și când aceasta era deja negativă, de – 0,3%/an, iar estimările referitoare la inflație se înrăutățesc pe termen scurt, până în 2017, clienții bancari iau masiv decizia de a retrage banii din bănci. Unii vor să îi investească pe bursă, alții vor să îi păstreze sau să îi cheltuiască, dar un procent covârșitor de trei sferturi dintre clienții de depozite au spus că își retrag banii”, continuă analistul financiar.

Același comportament se resimte și în rândul românilor. Potrivit unui sondaj făcut la nivel european de ING Bank, românii ar prefera să cheltuiască sumele economisite, dacă dobânzile devin negative. Alți 33% ar prefera să păstreze banii la saltea, dar în orice caz, peste 75% ar vrea să retragă banii din depozite, într-un asemenea context.

CITEȘTE ȘI:

21 December 2015