Pastrarea banilor în depozite bancare a devenit mai degrabă un risc decât un avantaj. Ultimele luni au fost marcate de multiple scăderi ale dobânzilor la produsele de depozitare, iar în unele cazuri, s-a ajuns în situaţia în care câştigurile nu sunt suficiente pentru a compensa ritmul de depreciere a leului. Pentru cei care îşi doresc totuşi să îşi păstreze economiile în conturile băncilor, soluţiile financiare trebuie bine analizate, pentru a nu se transforma în pierderi garantate.

31828-11-interest-rates-6-600.jpgStrategia BNR de a reduce dobânda de politică monetară s-a transformat într-o scădere drastică a dobânzilor la depozite. În această situaţie, intenţia de a păstra banii într-un depozit bancar se poate nu doar să n-aducă un profit, ci să se constituie într-o pierdere. Toate tipurile de depozite sunt expuse acestui risc, doar că unele mai puţin decât altele.

„Depozitele pe termen scurt sunt cele mai riscante, în acest moment. Unele bănci au ales să îşi scadă dobânzile cu până la 3,5%, pentru depozitele pe una până la trei luni. Acest lucru se aplică în special în cazul băncilor mari, importante. Băncile mici încă pot să asigure clienţilor un câştig de până la 5%”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Poenaru, broker bancar.

Depozitele profitabile se întocmesc după o atentă analiză a pieţei

Astfel, decizia de a depune banii într-un depozit bancar trebuie însoţită de o strategie bine pusă la punct. Pentru a asigura cele mai bune randamente clienţilor, brokerii bancari iau în calcul atât oferta fiecărei bănci, în acest moment, cât şi o proiecţie a evoluţiei acesteia dar şi a economiei, în viitor.

„Momentan, cifrele pe care ne bazăm sunt legate de rata inflaţiei pe următorii ani. Potrivit BNR, aceasta se va stabiliza undeva la 3% pe an. În plus, se adaugă costul cu impozitul pe dobândă, care este de 16%. Aşadar, pentru ca un depozit să se păstreze rentabil în acest scenariu, este nevoie ca rata dobânzii să fie de cel puţin 3,6%”, continuă Marius Poenaru.

De asemenea, clienţii sunt sfătuiţi să nu treacă în extrema în care aleg depozitele pe termen foarte lung. Perioada de un an este ideală, spun brokerii bancari. Acest răstimp este suficient de lung pentru a aduce un nivel satisfăcător al dobânzii şi permite clienţilor să schimbe destinaţia banilor, în cazul unor situaţii neprevăzute.

CITEŞTE ŞI: Clienţii băncilor falimentare îşi pot recupera economiile în 20 zile, printr-un demers simplist

 

30 September 2013