Maşini cadou la achiziţionarea unei locuinţe, reduceri de preţ, plata în rate la dezvoltator fără dobândă! Un arsenal întreg de oferte la Project Expo menite să îi determine pe bucureşteni să îşi ia o locuinţă.


Nu se ştie însă dacă socoteala de acasă s-a potrivit cu cea din târg, căci deocamdată cei care s-au decis că vor o casă au semnat doar nişte rezervări, urmând ca zilele următoare să vină măcar cu un avans.

"Din punctul nostru de vedere a fost un succes acest târg imobiliar. Vizitatorii s-au arătat destul de interesaţi pentru majoritatea locuinţelor, dar şi pentru terenurile de la târg. Ce au căutat în general? În mare parte garsoniere şi apartamente cu două camere, dar din câte am văzut i-ar interesa şi o casă de vacanţă ori în jurul Bucureştiului, ori la munte, ori la mare" susţine Sorin Săraru, organizator Project Expo.
"70% dintre vizitatorii standului nostru au venituri cuprinse între 2500 şi 3000 lei. Imobilele către care se orientează această categorie de clienţi sunt imobile din piaţa veche iar preţul maxim ce atinge 60.000 Euro. De asemena există o categorie mai restrânsă de 25-30% care ar opta pentru un imobil nou" afirmă Mihaela Stavrositu, PR Credite Zone.

Şi cei care se orientează spre locuinţe noi au bugete restrânse.

"Sunt interesaţi de garsoniere şi apartamente de două camere. La ce preţ? Maximum 60.000 Euro, bugetul pentru Prima Casă. Majoritatea sunt clienţi care vor să cumpere prin Prima Casă? Majoritatea, da. Ceilalţi au banii cash? Majoritatea dintre cei care nu au vrut prin Prima Casă au banii cash. Credit prin Prima Casă sau banii cash, ipotecar mai puţin" declară Ştefania Tudor, asistent de vânzări Militari Residence.

Cea mai aglomerată zi a târgului a fost sâmbată poate şi din cauza vremii frumoase de afară.

"Ce v-ar interesa? Un apartament de două camere. În ce zonă, la ce preţ? În primul rând se pune problema de bani" (vizitator).
"Cum vi se par preţurile? Acceptabile şi nu prea. Eu cred că mai este timp de scăzut, atât timp cât în ziua de astăzi se ia şi din pensii şi din salarii, se ia de peste tot. Ce căutaţi? Apartamente cu două camere, decomandat, nou, suprafaţă în jur de 60 mp utili până în 55.000 Euro" (vizitator).

Nu numai că au pregătit oferte speciale, dar dezvoltatorii sunt dispuşi să aplice reduceri la reduceri.

"Acum doi trei ani când aşa zisul boom era în floare niciunul nu lăsa la preţ, mi se păreau exagerate preţurile. Acum sunt oarecum în trendul normal. Aţi încercat să negociaţi cu dezvoltatorii? Bineînţeles, negociem orice apartament pe care îl vedem şi dacă ne place negociem cu ei. Cât aţi reuşit să negociaţi cel mai mult? Între 3000 - 5000 Euro" (vizitator)
Şi într-o perioadă în care mii de apartamente stau goale, sunt dezvoltatori care au curajul să anunţe proiecte noi pe piaţă. Un exemplu este ansamblul rezidenţial Scandinavia, situat pe Şoseaua Alexandria.

"Trebuie să ai curaj, trebuie să studiezi piaţa. Dacă rezultatele au fost pozitive înainte, poţi continua şi poţi investi. Ce găsim în ansamblul rezidenţial Scandinavia? Garsoniere, două camere, trei camere, inlcusiv penthouse. Preţurile pleacă de la 41.000 Euro până la 115.000 Euro" spune Nicolae Stânga, directorul genearal al Premium Imobiliare.

Oferta Project Expo a cuprins şi terenuri în zona oraşului Braşov, la 10 euro/mp. Iar expozanţii spun că nu au dus lipsă de vizitatori interesaţi să cumpere. Clienţii vor în general parcele de 800-900 mp.

"La târg am remarcat că sunt clienţi de aici din Bucureşti şi îşi doresc foarte mult să iasă din oraş să poată să meargă la sfârşit de săptămână să iasă în aer curat şi să se relaxeze şi îşi construiesc o casă de vacanţă. Şi ceilalţi clienţi pe care îi avem şi care şi-au construit deja sunt tot din afara Braşovului" susţine Alina Dănăţ manager Braşov Invest.






10 May 2010