În timp ce în Spania sau Ungaria ieftinesc serios locuinţele, la noi dezvoltatorii preferă să stea cu marfa pe stoc. Ieftinirea apartamentelor noi din România este mai mult praf în ochi dacă e să aruncăm o privire peste graniţă.

sursa:sfin.roAstfel, în ţări precum Ungaria sau Spania, unde mulţi dintre marii dezvoltatori activi şi în România sunt prezenţi, oferta e mult mai bine adaptată puterii de cumpărare a solicitanţilor de locuinţe. Strategia locală de vânzări a multor dezvoltatori imobi­liari străini diferă mult de cea pe care o practică în alte ţări.

România este una dintre ţările din regiune în care mii de apartamente noi au rămas nevândute. În plus, perspectiva pe termen scurt a acestor vânzări e nesigură. Situaţia este critică şi în alte ţări, în unele piaţa fiind inundată de mai multe oferte fără solicitanţi decât în Româ­nia.

Dacă însă în ţări precum Spania sau Ungaria dezvoltatorii au trecut la ieftiniri serioase, în România există destui developeri care preferă să stea cu marfa pe stoc pentru a re­vinde peste 2-3 ani. În plus, la noi, dezvoltatorii străini au ales să construiască, cu puţine excepţii, apartamente mai mari şi mai scumpe de­cât în ţări mai bogate decât Româ­nia. În consecinţă, în capitale precum Budapesta, Varşovia sau Praga se găsesc uşor apartamente mai ieftine decât în Bucureşti.

Spaniolii, supraofertă la preţ redus... la ei

La deblocarea pieţei imobiliare spaniole pun umărul mai ales dezvoltatorii, prin ieftiniri substanţiale. „Există în Spania extrem de multe cazuri în care dezvoltatorul vine cu reduceri de 50-60% la care, mai mult decât atât, se adaugă alte reduceri, ca promoţii. Interesant este şi faptul că aceste reduceri se fac în condiţiile în care dezvoltatorul nu a apelat pentru construcţie la banii clientului, ca în România, pentru că în Spania nu se practică vânzarea locuinţei din faza de proiect", a declarat Felicia Iordache, managing partner al Plus Media. La fel de important e faptul că, în Spania, guvernul împreună cu băncile au pus la punct politici de creditare la dobânzi foarte reduse. „Există apartamente de trei camere de 150.000 de euro, spre exemplu, pen­tru care solicitantul plăteşte 30% avans şi doar 2,5% dobândă în 30 de ani", a declarat Iordache.

În România sunt extrem de mul­te proiecte rezidenţiale ale unor dezvoltatori spanioli. Unul dintre cei care nu se grăbeşte în România cu ief­tinirile este Hercesa, deşi politica firmei în Spania este mult mai flexibilă. După ieftinirile începute încă din 2008, firma a continuat cu redu­ceri de până la 30% la un târg desfă­şu­rat la Madrid, luna trecută. În ia­nuarie, pentru un complex din Ma­drid, dezvoltatorul oferea, în funcţie de preţul locuinţei, care includea şi teren de peste 150 mp, reduceri va­riind între 70.000 şi 120.000 de euro.
Un alt dezvoltator spaniol pre­zent pe piaţa locală este Grupo Lar. „Decât să scădem prea mult preţu­ri­le, preferăm să mai aşteptăm 2-3 ani cu vânzările mai ales că la proiectul Natura Residence mai avem doar circa 35 de apartamente libere din cele 186, iar proiectul are o bună pla­sare şi în perspectivă", a declarat un reprezentant al grupului, care a vrut să rămână anonim. Natura Resi­dence, una din dezvoltările locale fi­nalizate ale grupului, a avut vânzări mai ales până la declanşarea crizei, iar un bloc este în întregime cum­părat de un investitor. „Politicile de vânzări şi situaţia diferă de la ţară la ţară", a adăugat reprezentantul dezvoltatorului.




Sursa

15 March 2010