Una dintre cele două bănci de locuințe din România a decis să scadă cu peste un punct procentual dobânzile aferente creditelor în sistemul de economisire-creditare. Astfel, dobânzile împrumuturilor oferite pentru achiziție, construcție sau modernizare, pornesc de la 4,5%, în funcție de avans, și iau în calcul veniturile a trei codebitori.

36692-dobanzi_scadere.jpgPotrivit noilor grile de dobânzi ale Raiffeisen Banca pentru Locuințe, în primii maximum cinci ani, la creditele în lei pentru domeniul locativ, cu ipotecă, dobânda este fixă și variază între 4,5% și 5,75% pe an. Diferența vine din valoarea avansului achitat.

Astfel, cea mai mică dobândă corespunde unui avans de 40%, în timp ce dobânda mai mare corespunde clienților care apelează la metoda avansului de 0%. După primii cinci ani, clienților li se asigură o dobândă fixă de 4,5% pe an, pentru toată perioada rămasă a creditului, respectiv încă aproximativ 8–9 ani. În plus, în perioada aprilie-septemrbie 2015, banca anulează comisionul de analiză a dosarului de credit, care în mod standard este de 1.400 lei. De această modificare se pot bucura cei care contractează credite imediate pentru locuință.

Dobânzile fixe, costurile finale mici și ratele lunare predictibile, fac din creditele în sistemul de economisire-creditare, unele dintre cele mai atractive produse de creditare în lei de pe piață. Cel mai adesea, lucrările de construcție și renovare încep primăvara. În fiecare an am constat o creștere a numărului de solicitări de finațare pentru astfel de proiecte. Acum, prin reducerea dobânzilor și relaxarea condițiilor de acordare la creditele cu ipotecă, mai multe familii au posibilitatea să-și realizeze proiectele locative”, a spus Aurelia Cionga, președintele Raiffeisen Banca pentru Locuințe.

Exemple de calcul, pentru finalizarea și construirea unei locuințe

Concret, dacă un client are nevoie de 70.000 lei pentru a finaliza o construcție, poate lua un credit cu ipotecă, avans 20% și va rambursa o perioadă de aproximativ patru ani și jumătate o rată lunară de 572 lei, la o dobândă fixă de 4,99%. După această perioadă, dobânda fixă se va reduce automat la 4,5%, iar rata lunară scade la 490 lei, urmând a fi achitată pentru încă aproximativ opt ani. La finalul perioade de creditare, clientul va achita un total de aproximativ 78.805 lei (DAE 5,25%).

În cazul unei persoane care dorește să cumpere sau să construiască un imobil și are nevoie de 150.000 lei, există posibilitatea contractării unui credit cu ipotecă, cu avans 20%, și va achita o perioadă de aproximativ patru ani și jumătate o rată lunară de 1.224 lei, la o dobândă fixă de 4,99%. După această perioadă, dobânda se va reduce automat la 4,5%, fixă, iar rata lunară scade la 1.050 lei, achitată timp de aproximativ opt ani. După un total de 12 ani, clientul va achita un total de aproximativ 167.742 lei (DAE 5,61%).

CITEȘTE ȘI:

1 April 2015