Dormitorul este locul care trebuie să te facă să visezi. Dacă acest lucru se întâmplă şi la figurat, atunci îţi dai seama că designul folosit este cel potrivit. Dar pentru a ajunge la acest rezultat, este nevoie de multă atenţie la detalii. Prin comparaţie, decorarea sufrageriei cere mult mai puţin efort creativ. Din fericire, specialiştii aleşi de IMOPEDIA.ro au fost dispuşi să îşi împartă secretele, în al doilea material din seria decoraţiunilor de interior care garantează efect maxim, chiar dacă sunt făcute cu buget minim.

33815-pont_dec_dormitor_2.jpgDacă în sufragerie canapeaua dictează tonul, în dormitor, patul este cel care ocupă acest rol. În primul rând, patul trebuie să fie solid şi să permită un somn odihnitor. În al doilea rând, el trebuie să se potrivească încăperii în care este plasat. Iar pentru a ajunge la proporţia perfectă, proprietarii trebuie să să facă o serie de măsurători.

„Un pat trebuie să îţi permită să te mişti liber prin dormitor, chiar şi atunci când uşile dulapului sau sertarele sunt deschise. Aşadar, trebuie făcute măsurătorile cu tot cu deschiderea acestora. De asemenea, mai trebuie măsurat şi tocul uşii, în aşa fel încât să vă asiguraţi că patul sau salteaua au loc să treacă”, arată Maria Trepcea, designer interior.

Tăblia patului şi noptierele: detaliile care fac diferenţa

Tăblia patului poate fi o metodă spectaculoasă de a da personalitate atât acestuia, cât şi întregii camere. Dar şi acestea trebuie alese cu atenţie. Pentru camerele înalte se poate alege tăblii supradimensionate, dar acestea pot avea un efect neplăcut, în camerele mai mici.

„În general recomand ca tăblia patului să nu fie mai înaltă de 1,20m, în aşa fel încât o poţi vedea chiar şi când sunt pernele ridicate, dar nu preia prea mult din atenţie, în ansamblul general. Orice este mai înalt de atât poate face ca un tavan jos să pară de-a dreptul sufocant. În camerele înalte se pot folosi, dar este nevoie ca toate celelalte piese de mobilier să aibă o notă supradimensionată, pentru a păstra o imagine echilibrată”, continuă Maria Trepcea.

Noptierele sunt esenţiale într-o cameră. Ele sunt cele mai importante locuri de depozitare, pe ele sunt depozitate adesea şi veiozele şi par, adesea, o completare firească a patului. Tocmai de aceea, trebuie alese cu grijă.

„Noptierele arată cel mai bine atunci când sunt cu câţiva centimetri mai scunde decât patul, în general trebuie să aibă aproximativ 60-70 cm. Pentru cei care folosesc foarte multe perne, atunci când aranjează patul, ar trebui să fie chiar mai înalte. Ele nu trebuie să fie identice, dar trebuie să se găsească în acelaşi registru de înălţime, la cel mult 5 cm diferenţă între ele”, spune designerul de interior Marius Rogojină.

Pretetele de deasupra patului personalizează întreaga cameră

Peretele de deasupra patului este cel care atrage cea mai multă atenţie, după pat în sine. Acesta este locul ideal pentru a expune orice îşi doresc proprietarii. În general, decorarea acestui perete este făcut după criterii personale, dat fiind faptul că el nu este expus altor ochi decât celor care locuiesc acolo.

„Le spun mereu clienţilor mei: deasupra patului trebui să expuneţi ceva care să vă facă să zâmbiţi. Dar ceea ce expuneţi, nu trebuie să acopere mai puţin de două treimi din lungimea tăbliei, precum nici nu trebuie să treacă de marginile acesteia. Excepţie fac paturile înalte, cu baldachin sau design spectaculos. În cazul acesta, este recomandată expunerea unor obiecte de dimensiuni mici sau lăsarea spaţiului gol”, continuă Marius Rogojină.

Sistemul de iluminare din dormitor joacă un rol important în relaxarea de la sfârşitul zilei, dar corpurile de iluminat pot finisa în modul imaculat imaginea întregii camere. Iată care sunt recomandările, pentru a obţine acest rezultat:

„Înălţimea ideală pentru veiozele din dormitoare este de 60-70 cm. Dar trebuie ţinut cont de faptul că nu arată bine o veioză mică pe o noptieră mare, sau invers. Nu este obligatoriu ca cele două lămpi să fie identice, dar în general arată mai bine dacă sunt, sau măcar dacă au dimensiuni similare. Pentru cei care îşi doresc o anume veioză care este mai mică decât cealaltă, pot trişa puţin aşezând câteva cărţi cu coperţi frumoase sub aceasta”, arată Maria Trepcea.

Cât despre covor, acesta trebuie să fie mult mai mare decât patul, lăsând cel puţin 30 de centimetri de fiecare parte a patului. Pentru cei care preferă covoare mici, pentru părţile laterale, atunci acestea trebuie să acopere o suprafaţă de 75% de la noptieră la marginea opusă a patului. Iar pentru a se asigura că nuanţele alese merg unele cu celelalte, proprietarii trebuie să respecte aceeaşi schemă coloristică pe care o pot aplica în orice cameră: 60% din încăpere trebuie să fie acaparată de o singură culoare, apoi se vor folosi două nuanţe mai puternice ale aceleiaşi culori, în procent de 15% fiecare. Restul de 10% trebuie să fie alocat celei mai puternice culori, care trebuie să fie mult mai îndrăzneaţă decât celelalte.

CITEȘTE ȘI: Culorile oferă personalitate locuinţei. În 2014, albul iese din preferinţe

 

16 April 2014