Programul Prima Casă se modifică. În noua variantă, statul nu vrea să permită acordarea unor garanţii suplimentare în euro. Aşadar, creditele Prima Casă vor fi acordaTe şi plătite doar în moneda naţională.

31310-stock-footage-euro-house-in-a-residential-neigh.jpgProgramul Prima Casă a fost pentru mulţi români singura variantă viabilă de a accesa un credit pentru locuinţă. Cele mai multe credite acordate până acum au fost în moneda europeană, datorită dobânzii mult mai atractive. Dar autoritățile plănuiesc să elimine de pe piață creditele Prima Casă acordate în euro. Ministerul Finanţelor a anunţat în luna iulie intenţia de a acorda garanţii doar pentru credite ipotecare în lei. Acest lucru a bulversat numeroși români care au primit aprobarea băncii pentru un împrumut în euro şi au achitat deja un avans proprietarilor, dar nu au mai obţinut finanţare, pentru că plafonul de garanţii a fost epuizat între timp.

După publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial, FNGCIMM va centraliza cererile de alocare ale băncilor finanţatoare şi va solicita Ministerului Finanţelor Publice aprobarea alocării plafoanelor pentru fiecare bancă finanţatoare solicitantă”, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Finanţelor, citate de ZF.

RECOMANDARE: Prima Casă, argumente pro şi contra: cum este influenţată piaţa imobiliară?

Guvernul s-a răzgândit când a aprobat noua variantă a programului Prima Casă, după ce într-o variantă a proiectului publicată de Ministerul Finanţelor se menţiona că marja nu va include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator, respectiv comisioane de analiză sau de administrare, ceea ce dădea posibilitatea băncilor să poată majora costul finanţărilor în lei acordate prin Prima Casă.

Aşadar, băncile vor fi nevoite să se încadreze cu toate comisioanele percepute în nume propriu pentru împrumuturile în lei Prima casă în marja de 2,5% peste indicatorul Robor la 3 luni, potrivit noilor norme publicate în Monitorul Oficial, la o săp­tămână după ce au fost aprobate de guvern.

IMPORTANT: Creditele PRIMA CASĂ s-ar putea scumpi! AFLA de ce! 

 

11 August 2013