Drumul Sării este una dintre zonele cele mai interesante din Capitală. Departe de agitaţia din centrul oraşului, în Drumul Sării se găseşte totuşi confortul pe care îl oferă un cartier elitist. Construcţiile sunt aerisite, cu mult spaţiu liber între ele, preţurile sunt suficient de mari încât să trieze calitatea proprietarilor, iar suprafaţa mică a zonei duce la o piaţă relativ închisă.


24302-dr_sarii.jpgDrumul Sării se împarte în două zone distincte, iar cea mai cautata este ceea ce agenţii imobiliari numesc „Cartierul Generalilor”. Acesta se situează în perimetrul Drumul Sării – General Ioan Culcer şi strada Constantin Marinescu.

„În această zonă predomină vilele cu două niveluri, faţade bine întreţinute, grădini amenajate şi străzi puţin circulate. Bineînţeles, în zona Generalilor din Drumul Sării sunt cele mai căutate proprietăţi, dar ofertele de vânzare sunt foarte rare. Cele mai rare sunt apartamentele, în acest perimetru”, spune Bogdan Mihalcea, reprezentant Westmount Group.

Vilele se vând cu preţuri care pornesc de la 160.000 euro

În zona de vile din Drumul Sării, preţul mediu de tranzacţionare este de 1.000–1.100 euro/mp util. Locuinţele mai scumpe de atât sunt, de cele mai multe ori, construcţii noi, foarte bine poziţionate şi cu finisaje peste medie.

„Sunt două variante de case: unele care au în jur de 140 mp utili şi cele mai mari, care au 200 mp utili. Cele mai mari costă în jur de 200.000 euro, iar cele mai mici sunt undeva la 160-170.000 euro. Se vând mai greu, sunt greu de găsit cumpărători cu buget aşa de mare. Dar în general, dacă raportul calitate-preţ este ok, în maximum trei-şase luni se vând şi casele, spune Laura Miu, reprezentant Apulum 94.

Avantajul caselor din zona Drumul Sării este că nu există probleme legale caracteristice zonei. În alte cartiere de case, legea retrocedărilor a stârnit complicaţii care sunt de natură să îi sperie pe clienţi.

„În Drumul Sării, puţine case au fost pe legea 112. Au fost câteva mici probleme în legătură cu terenurile care au fost reluate de stat, dar se face o cerere la Primărie şi după o lună – o lună jumătate, locuinţele se întorc la proprietari. Dar nici aceste cazuri nu se mai întâlnesc, nu am mai avut un asemenea caz de doi ani. Oamenii au învăţat ce să facă şi şi-au reluat titlurile de proprietate”, completează Laura Miu.

Cele mai multe blocuri din zonă au patru niveluri

Blocurile din Drumul Sării se găsesc în împrejurimea liceului Ion Barbu. Cele mai multe dintre ele au patru etaje, dar există şi câteva blocuri înalte. În general, calitatea construcţiilor este una bună.

„Blocurile sunt construite, în general, între anii 1987 şi 1990. Apartamentele sunt în general spaţioase: locuinţele cu două camere au 60 mp utili, iar cele cu trei camere au 82 mp utili. Sunt două tipuri de apartamente cu trei camere: unele care au două balcoane, altele un singur balcon, dar suprafaţa este aceeaşi”, spune oficialul Apulum 94.

Preţul, în cazul acestor blocuri, este de 70.000 euro pentru locuinţele cu două camere şi 80-85.000 euro, pentru cele cu trei camere. Cele mai scumpe apartamente sunt situate la etajele inferioare ale blocurilor cu patru etaje, fiind în general bine întreţinute. Lipsa liftului face ca etajul unu să fie mai apreciat decât celelalte niveluri. Există însă şi blocuri ceva mai vechi, cu preţuri mai accesibile.

„Spre exemplu, o garsonieră de 42 mp, situată intr-un bloc din anii ’80, se tranzacţionează în medie la un preţ de 37.000 euro. Un apartament cu două camere, cu suprafaţă de 48 mp, în acelaşi tip de construcţie, se tranzacţionează în medie cu 43.000 euro. De asemenea, un apartament cu trei camere, de 70 mp, amplasat în aceeaşi construcţie, se vinde în medie la un preţ de 65.000 euro”, arată Bogdan Mihalcea, reprezentant Westmount Group.

Clienţii sunt generoşi, dar proprietarii încă ţin de preţ

Apartamentele cu două şi trei camere sunt vânate de către clienţi, cu atât mai mult cu cât o zonă atât de mică presupune şi apariţia rară a unor noi apartamente la vânzare. Şi dacă clienţii cunosc piaţa şi sunt dispuşi să ofere un preţ bun pentru locuinţele din Drumul Sării, proprietarii ridică ceva mai multe probleme, în cazul tranzacţiilor.

„Proprietarii au la îndemână surse limitate pentru a se informa cu privire la piaţa imobiliară dintr-o anumită zonă. În general, estimările lor sunt bazate pe analiza evoluţiei preţurilor cerute de alţi proprietari. În realitate, preţurile de stabilesc ţinând cont de mai mulţi factori: evoluţia puterii de cumpărare, raportul dintre nivelul veniturilor şi posibilităţile de creditare, percepţia generală asupra economiei etc. Este rolul nostru, al consultanţilor imobiliari, să cunoaştem permanent evoluţia acestor corelaţii şi să corectam, într-o manieră etică, discrepanţele dintre aşteptările clienţilor noştri”, continuă Bogdan Mihalcea.

Negocierile dintre clienţi şi proprietari, sunt de obicei, destul de eficiente. O ofertă bună nu ajunge să stea pe piaţă nici o lună, iar cei care vor să vândă sunt conştienţi de acest lucru. La fel cum şi clienţii ştiu să speculeze rarele momente în care apare o ofertă nouă.

„De obicei, clienţii cunosc zona Drumul Sării. Este o zonă destul de bine cotată şi destul de căutată. Avantajele ar fi blocuri cu patru etaje, mai mult spaţiu verde, blocurile nu sunt foarte apropiate, este  mai mult spaţiu între ele. Este o zonă cu acces uşor către centrul oraşului, cu pieţe, magazine, malluri aproape, mijloace de transport. Avem şi cazuri în care clienţii au aşteptat două-trei luni pentru a apărea o ofertă”, conchide Laura Miu.

CITEŞTE ŞI Panduri, o zonă elitistă unde tranzacţiile se fac la preţuri de Prima Casă

 

12 April 2012