Companii-mamut sunt în negocieri intense pentru a intra în România: Bosch şi De’Longhi. Condiţia ca acest lucru să fie posibil, pentru ca aceste afaceri să fie profitabile în România, este acordarea ajutoarelor de stat. Fostul premier Emil Boc este unul dintre liderii care face lobby pe lângă guvern pentru ca acest lucru să se întâmple.

24393-1262083795_0parcare-parc-industrial.jpgJudeţul Cluj pare să fie preferatul investitorilor internaţionali. Parcul industrial Tetarom din Jucu, precum şi prezenţa unui nume precum Nokia în portofoliul acestui loc, stârnesc interesul multor companii. De’Longhi şi Bosch sunt două dintre numele vehiculate, iar toţi factorii-cheie din judeţ se luptă pentru a nu rata aceste oportunităţi.

„Cea mai importantă temă discutată în Biroul Permanent Judeţean al PDL Cluj a fost cea a investiţiilor din judeţ. M-am consultat cu colegii din Consiliul Judeţean şi din Primărie pentru cele două investiţii care urmează să vină, cele ale De’Longhi şi Bosch. Împreună cu parlamentarii de Cluj şi cu colegii din administraţia locală, am stabilit graficul, astfel încât să ne asigurăm că se derulează cele două investiţii în perioada următoare”, a spus fostul premier Emil Boc.

Negocierile care se duc între investitori şi România sunt însă dure, iar implementarea acestor două afaceri este posibilă doar cu anumite condiţii.

„Sunt doi factori importanţi pentru începerea investiţiilor. În primul rând, acordarea ajutoarelor de stat de la Ministerul Finanţelor unde, împreună cu parlamentarii de Cluj şi prefectul judeţului, o să ne asigurăm că acest lucru se va realiza, întrucât documentaţia este într-o fază avansată. În plus, trebuie puse la punct detaliile locale, astfel încât investiţiile în judeţ să fie realizate", a continuat Emil Boc.

În 17 februarie, conducerea Consiliului Judeţean Cluj a semnat contractul cu compania germană Bosch privind deschiderea unei fabrici de componente auto în Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu, aceasta fiind considerată cea mai mare investiţie privată din istoria judeţului. În 28 martie, reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj, cei ai Tetarom şi ai De’Longhi au semnat contractul privind derularea investiţiei companiei în Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu, unde va începe producţia de aparatură electrocasnică.

CITEŞTE ŞI: Autorităţile clujene încearcă recuperarea terenului acordat companiei Nokia

 

18 April 2012